"Ynglingen och flickan" (Young man and girl)
Signed Dardel. Executed in 1919. Watercolour 47 x 31 cm.
Fredrik von Dardel
Riksförbundet för bildande konst, exhibition no 18.
Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Nils Dardel", 25 March -1 May 1955.
Malmö Museum, "Nils Dardel - från 1904 till 1924", November-December 1963.
Moderna museet, Stockholm, "10-talets bilder", February-March 1972.
Moderna museet, "Nils Dardel" Stockholm, 30 January-3 April 1988.
Erik Näslund, "Dardel", 1988, depicted in colour on page 273.
Karl Asplund, "Nils Dardel", 1957, depicted on page 194.
En omskakande händelse i Nils Dardels liv – den brutna förlovningen 1919 med Nita Wallenberg resulterar i en rad kompositioner där kvinnofiguren får ge den älskade olika skepnader. I denna komposition möter hon den alltid sköna och välklädda unge mannen Dardel, förvånad och lite bortkommen. Hennes utseende här helt olikt Nitas, istället har hon en nästan arrogant uppsyn och på handen sitter en liten uggla – är det visheten? Dessutom slickar ett rådjur hennes hand. Apan i bilden en symbol för det okyska och finns ofta med i Dardels bilder. Här sitter apan vid mannens fot och tittar ivrigt på en ung flicka som klamrar sig fast vid honom.
Det är inte alltid lätt att förstå Nils Dardels symbolmättade kompositioner och göra en analys av dem. Det finns alltid en mardrömslik atmosfär i många av Dardel målningar och akvareller. Har besvikelsen över den djupa förälskelsen i Nita Wallenberg här tagit formen av en hotande kvinnogestalt?
Det japaninspirerade uttrycket i bildens upplägg är resultatet av den långa resan till Japan år 1917, som görs tillsammans med vännen Rolf de Maré, som några år senare kom att starta den ”Svenska baletten” i Paris.
Det är i Tokyo som han också träffar Nita Wallenberg, dotter till sändebudet på den svenska legationen, Gustav Wallenberg, som också motsätter sig äktenskapet.
Denna resa till Japan blir omvälvande för Dardels konstuppfattning. Särskilt träsnittens förenkling och kompositionsidéer anammar han, vilket tydligt kan ses i verket ”Ynglingen och Flickan”.
I flera andra verk finns också japanska, stiliserade landskap och träd. Men också ett starkt inflytande av persiska miniatyrer, som intresserar honom mycket vid denna tid.
1919 återvänder Nils Dardel till Paris där han har många franska vänner och känner sig hemma. Han skaffar sig en ateljévåning i Montmartre. Högst upp på ”Bûtten” med utsikt över staden. Denna ateljé kom att bli en omtyckt mötesplats för den franska kultureliten som poeten Blaise Cendrars, konstnären Jules Pascin, musikern Eric Satie och många i den svenska målarkolonin.
Nils kärlekssorg mildras också genom att han träffar en svensk skulptör och skribent Thora Klinckowström på båten mellan Göteborg och Newcastle. Hennes ansikte får nu istället ta plats på målningar som ”Visit hos Exentrisk dam” och i flera andra porträtt.
Anders Wahlgren
Bukowskis framför sitt varma tack till författaren och regissören Anders Wahlgren.