Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Selected Gifts E1128
Huutokauppa:
Curated Timepieces – November F529
Huutokauppa:
Josef Frank and Friends – Winter Edition F534
Huutokauppa:
Jern's Weapon Collection E1122
Huutokauppa:
A Swedish Private Collection F578
Huutokauppa:
The Beautiful Line F593
Huutokauppa:
Design Jewellery Online E1100
Huutokauppa:
131
228542

Erik Olson

(Ruotsi, 1901-1986)
Lähtöhinta
300 000 - 350 000 SEK
26 700 - 31 100 EUR
27 200 - 31 800 USD
Vasarahinta
380 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Erik Olson
(Ruotsi, 1901-1986)

"Konstnären och hans genius" (The artist and his genius"

Signerad Erik Olson and dated 1926. Canvas laid down on panel 42.5 x 33 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Purchased by the present owners father directly from the artist.

Muut tiedot

Efter att tillsammans med Waldemar Lorentzon och Otto G Carlsund ha tillbringat 1924 i Paris i Fernand Légers ateljé begav sig Erik Olson i decembers samma år till Florens, för att möta de stora mästarnas konst. Med sig bär han påverkan från kubismen och intrycken från speciellt Léger, vars formspråk kom att bli avgörande för Erik Olsons utveckling som konstnär. I mars 1925 tvingas han lämna Florens eftersom han står på ruinens brant och svälter, han återvänder ”med döden i hjärtat” till sin hemstad Halmstad. Vid hemkomsten blir det "buren" i sex dagar eftersom han skolkat från inkallelsen till militärtjänst då han var i Paris (dock kunde han inte kunde låta bli att dekorera fängelseväggarna, så arresten höll på att bli utökad). Väl frisläppt får han något missmodigt återgå till sitt tidigare arbete på ritkontoret på ”Värkstadsbolaget”. Det kom att dröja till början av 1927 innan Erik Olson kunde återvända till Paris – men då blev han kvar ända till 1935 i konstens mecka. Under året 1926, då målningen som av den tidigare ägaren kallats ”Konstnären och hans genius” tillkom, kämpar Erik på dagtid på sin arbetsplats för att betala åter sina skulder och få bröd för dagen. På kvällarna målar han och korresponderar med GAN intensivt och sin kusin Waldemar Lorentzon som återvänt till Paris. Genom dem tar han del av konstlivet i den franska staden och dividerar om olika konstteorier med GAN, som söker lansera sin rätt som formbärare för en kommande ny stil ”som skall krossa klassicismen genom rörelse och dynamik”. Erik Olsons måleri är under denna period fortfarande starkt påverkat av Léger, men finner också nya vägar. Det är en för Erik betydelsefull period, då några av hans mer intressanta verk från 1920-talet tillkommer. I det aktuella katalognumret syns det eleganta paret stående framför ett sydeuropeiskt balkongräcke i järn, i luften svävar en man bland molnen. Kvinnans blick är beundrande och deras kroppar nära sammanflätade, den enklaste motivtolkningen kan förstås vara att det är kärlek i luften! En annan tolkning skulle kunna vara att det rör sig om mannens genius, en personlig skyddsande, kanske en ande som ledsagat Erik Olson vidare i konsten efter hans vedermödor under de år som precis förflutit. Ett konstens gudomliga väsen som förbundit sig att inte lämna individen. Den raffinerat ställda koloriten kontrasterar skickligt och ger motivet ett perspektiv, trots den planmässiga kompositionen. Verk som tidigare inte visats offentligt av Erik Olson från 1920-talet är ovanliga på auktionsmarknaden och därmed får ”Konstnären och hans genius” betraktas som en riktig raritet.