Courting ("Sjömansgosse, Hildesborg")
Signed Dardel and dated 1918. Watercolour 48.5 x 34.5 cm.
Acquired by the owner's grandfather, thereafter inherited in the family.
Karl Asplund, "Nils Dardel", 1957, part I, page 114. (compare watercolour and pencil drawing "Nils vilar sig", dated 1918, picture page 116).
När Nils Dardel 1918 återvände till Stockholm efter resor till fjärran länder och en längre vistelse i Paris bar han med sig starka intryck från all den konst han kommit i kontakt med. Rousseaus naivism, Braques kubism och Cezannes svala palett hade alla påverkat den unge konstnären som nu tog tag i målarpenslarna med stor frenesi och entusiasm. Nils hyr en ateljé vid Blasieholmstorg, nära Arsenalsgatan där hans föräldrar bodde sedan 1908. I april öppnar hans första separatutställning på Nya konstgalleriet på Strandvägen. Stockholmspubliken blir fascinerad, men bestört och förvånad över de ofta bisarra motiven som befolkas av en mängd exotiska folktyper. Kritikerna är något avvaktande, men berömmer hans färgsinne och spännande motivval.
Den aktuella akvarellen som är daterad 1918 är fram till denna dag i stort sett okänd då den stannat i samma familjs ägo alltsedan nuvarande ägares farfar köpte den på 1920-talet. Karl Asplund, Nils Dardels livstecknare, nämner dock ett par snarlika kompositioner med en dragspelande sjöman uppe i ett träd samt en annan variant med ett par som vilar sig i gräset och ytterligare en där paret är utbytt mot en rökande gosse som vilar sig. Den senare är en skiss i akvarell och blyerts och återfinns i Moderna museets samling, med titeln "Nils vilar". Var denna titel kommer ifrån är okänt, Erik Näslund, museichef på Dansmuseet i Stockholm och författare –och kännare av Nils Dardel och hans liv, föreslår att titeln gavs i samband med utställningen på Moderna Museet 1988. Att samtliga varianter är utförda på Hildesborg i Skåne verkar högst troligt enligt Asplund. I det aktuella katalognumret återfinns den dragspelande sjömannen i trädet och den vilande gossen vid trädets fot, men också en stilig yngling i blå kostym med blombukett i handen. Skissens vattenvy och segelbåt är utbytta mot ett vattenfall och barrträd. Vem den tröstlöse gossen som nonchalant sträcker benen i vädret är förblir troligen okänt, men däremot råder det inget tvivel om att ynglingen i blå kostym är ett självporträtt av konstnären. Nils avbildade sig gärna kokett med ena handen på höften i blå eller grön kostym, känt från många av hans mest berömda konstverk. Till Hildesborg reste gärna Nils Dardel tillsammans med sin gode vän konstsamlaren och balettmecenaten Rolf de Maré, som han också hade ett förhållande med. Rolf var barnbarn till Wilhelmina och Walter von Hallwyl, vilka förvärvat slottet 1908 som sommarbostad. Hildesborg erbjöd en avkopplande miljö, där trivdes Nils, han vilade sig, umgicks med vänner och målade, en rad berömda konstverk, bla "Réception" i Moderna museets ägo tillkom på Hildesborg. Motivet som vi valt att kalla ”Uppvaktning” eller ”Sjömansgosse, Hildesborg” är en tilltalande akvarell som innehåller mycket av Nils Dardels typiska rekvisita och attribut från 1910-talet.