Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Einar Forseth F596
Huutokauppa:
Silver Coins, A Collection E1137
Huutokauppa:
 Inge Schiöler – Works on Paper F611
Huutokauppa:
Timeless Scarves E1151
Huutokauppa:
Helsinki Design Sale F612
Huutokauppa:
Helsinki Spring Sale F613
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Contemporary Art & Design 662
Huutokauppa: 15.−16. huhtikuuta 2025
Important Timepieces 663
Huutokauppa: 15. huhtikuuta 2025
Modern Art & Design 664
Huutokauppa: 20.−21. toukokuuta 2025
Important Spring Sale 665
Huutokauppa: 11.−13. kesäkuuta 2025
546
79609

Helene Schmitz

(Ruotsi, Syntymävuosi 1960)
Lähtöhinta
8 000 - 10 000 SEK
716 - 894 EUR
718 - 898 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Helene Schmitz
(Ruotsi, Syntymävuosi 1960)

Mats B. 1992

C-print 38,5 x 28,5 cm. Signerad Helene Schmitz a tergo. Ett ex.

Alkuperä - Provenienssi

Mats B.

Näyttelyt

Galleri Stenström, Stockholm. "FLUXUS, The development of an Antidote", 29 oktober 1992-17 januari 1993.

Kirjallisuus

Mats B. "FLUXUS, The Development of an antidote", Galleri Stenström, Stockholm, 1992. Avbildad sidan 3.

Muut tiedot

Den originelle konstnären, konstskribenten och konstsamlaren Mats B (efternamnet slängde han i 20-årsåldern) föddes 1951 i Ludvika. Under sin studietid i Lund intresserade han sig särskilt för konceptkonst och Fluxus . Han hann också med att ge ut en kortlivad konsttidskrift, Grisalda, och en bok som inte liknade något man tidigare sett: Vet snut hut / vett snutt hutt.

Fluxus var på den tiden inte särskilt känt i Sverige. Det var ett löst nätverk av konstnärer och tonsättare från USA, Europa och Japan, många av dem elever till John Cage, som framträdde i början av 60-talet med konserter och aktioner inspirerade av dadaism, Duchamp och japansk zenfilosofi. Ledande ideolog var den litauiskfödde George Maciunas, och bland de konstnärer som ingick i nätverket fanns Nam June Paik, Yoko Ono, George Brecht och fransmannen Ben Vautier. Under de första åren ingick också Joseph Beuys som en central gestalt i gruppen.

Mats B etablerade sig som expert på Fluxus och andra nya konstriktningar. Han redigerade böcker för Sune Nordgrens förlag Kalejdoskop, skrev artiklar i konsttidskrifter och blev själv redaktör för Moderna Museets tidskrift. 1986 var han curator för den nordiska paviljongen på Biennalen i Venedig. När det ordnades Fluxusutställningar och Fluxuskonserter i Sverige fanns Mats B med i bilden. Medan allt detta pågick skapade han med små medel en personlig konstsamling och ett arkiv som på många sätt är unikt i Sverige.

Att han fick ett så stort kontaktnät i konstvärlden beror på hans talang för vänskap, en talang som han odlade genom telefonsamtal, brev och vykort. Ibland överraskade han sina vänner med identitetsbyten och plötsliga försvinnanden. I en bok med titeln Svensk Fluxus har jag liknat honom vid Cheshirekatten i Lewis Carrolls Alice i Underlandet, katten med det stora leendet som ibland bara försvinner. Till sist är bara leendet kvar, svävande i luften.

I maj i år gick Mats B bort, alldeles för tidigt. Men hans leende svävar fortfarande i luften, och det kan anas i de Fluxuskonstverk som nu visas på Bukowskis.

Bengt af Klintberg