Uppvaktande sjömän på kajen
Signerad R.S. Utförd på mitten av 1930-talet. Duk 54 x 100 cm.
Konstnärens familj.
Ragnar Sandberg; utställningskatalog till Liljevalchs konsthall samt Göteborgs- och Norrköpings konstmuseer 2002-2003: jämför ”Najadens barkass”, avbildad i färg på sidan 35.
I mitten av 30-talet hade Ragnar Sandberg ett konstnärligt möte som på ett avgörande sätt kom att påverka riktningen i hans konstnärskap. I Paris hade Sandberg sett en utställning med den franske postimpressionisten Pierre Bonnard. Sandberg som dittills varit en färglyriker övergick till att utveckla en ny och mer förfinad kolorit. Hans motivkrets under denna period bestod av badande, cyklande, promenerande bekymmerslösa människor. Mot 30-talets senare hälft övergick målningarna till en mörkare kolorit kombinerad med svarta silhuetter avbildande i huvudsak Göteborgs hamn.
I auktionens målning ”Uppvaktande sjömän på kajen”, utförd i mitten av 30-talet, domineras bilden av en skimrande gul färgton (inspirerad av Bonnard) som effektfullt kontrasterar mot den svarta fartygssilhuetten. Sandberg var mycket intresserad av rörelse och han förstärker dynamiken i bilden genom att lämna ansiktena helt eller delvis utan detaljer. Man kan som betraktare uppleva det som om den ene glade sjömannen hastigt vänder blicken mot havet. Kanske har han just berättat något roligt för sin kamrat. Sandberg lyckas i målningen förena sin utsökta färgkänsla med en livfull berättelse.