No connection to server
393
420522

A Royal Swedish Rococo card table by Georg Haupt dated 1772.

Estimate
80 000 - 100 000 SEK
7 150 - 8 940 EUR
7 260 - 9 070 USD
Hammer price
185 000 SEK
This item is subject to export restrictions. You can contact the cataloguer for further guidance or read more here
Purchasing info
A Royal Swedish Rococo card table by Georg Haupt dated 1772.

Walnut veneer. Brass feet. Marked underneath "an: 1772 n:245."

Later leather on top.

Literature

Slottsarkivet: Husgerådskammaren, Husgerådskammarräkningar GIb volymnr 52 år 1772, nr 245 (sid 184, avskrift sid. 461).

Böttiger, John, Kungl. Hofschatullmakaren och Ebenisten Georg Haupt, Stockholm 1901, sid 122, bilaga K, Husgerådskammarens räkenskap 1772 Fol. 461: 1772 Kongel. nya Slåttsbygnaden Debet.

More information

GEORG HAUPT – ÄVEN ROKOKONS MÄSTARE

Att Sveriges främste möbelsnickare genom tiderna, Georg Haupt, fulländade den gustavianska möbelkonsten har länge varit känt, men att han också utförde möbler i ren rokoko har hittills varit okänt. På höstens Klassiska auktion kan dock Bukowskis presentera ett spelbord i rokoko som Georg Haupt levererade till Gustav III 1772. Med detta bord skrivs ny svensk möbelhistoria som belyser Haupts tidiga karriär som tillverkare av rokokomöbler.

Att spela kort var ett stort nöje på 1700-talet och otaliga spelbord tillverkades av många snickare. Utan det aktuella spelbordets märkning på skivans undersida ”an: 1772 n: 245” hade det gått till historien som ett av alla dessa anonyma spelbord, men istället har det gett oss ny information om Haupts tidiga produktion. Märkningen går tillbaka på Husgerådskammarens räkenskaper nr 245 för år 1772 då Haupt levererade sex spelbord till Kungliga slottet enligt hans faktura som lyder:

”Till de för hans Kongl. Maijtt inredda rummen förfärdigat 6 stycken Spelbord af walnöt med fyra fötter som äro nedan omkring beslagna med mässing och skifworne med fint grönt kläde klädde, beräknas à 140 dr.
- 840 dr. Kopparmt. Stockholm den 18 Februarij 1772 Georg Haupt.”

Beskrivningen stämmer väl överens med det nyupptäckta bordet som är fanerat med valnöt och har mässingsskodda fötter. Dock har skivans ursprungliga gröna kläde byts ut mot läder under senare tid.

Haupts mästerstycke från 1770, Lovisa Ulrikas skrivbord på Drottningholm, ses som inledningen på den gustavianska stilen i svensk möbelkonst.
Den gustavianska stilen har sitt ursprung i nyklassicismen och dess intresse för antiken vilket började påverka möbelkonstens utveckling internationellt på 1760-talet. De svängda rokokolinjerna byttes successivt ut mot strängare raka linjer. Haupt hade redan under sina gesällår i Frankrike och England anammat den nya stilen och tillverkat möbler i nyklassisk stil, men vad han tillverkade efter att ha färdigställt sitt mästerstycke 1770, nyss hemkommen från sina utlandsår, är mer okänt. Vid denna tid var rokokon fortfarande efterfrågad i Stockholm och det vore märkligt om han inte fick beställningar på möbler i rokoko.

På senare tid har en sekretär som står på Gripsholms slott gett föraningar om hans tidiga möbelproduktion. Sekretären, som är signerad av Haupt, har rokokoform men är dekorerad i gustaviansk stil med inläggningar av blommor i rutmönster och med en medaljong på fronten. Den har även gustavianska förgyllda beslag. Blandformer mellan två stilar, som internationellt kallas transition, är inte ovanligt, men inga sådana möbler var kända av Haupt förrän sekretären på Gripsholm upptäcktes. Den presenterades 2010 av Lars Ljungström i The Furniture History Societys nummer 178. I och med höstens spelbord på Bukowskis kan för första gången en ren rokokomöbel läggas till Haupts produktion.