Kan inte nå servern
86
1338189

Jean Tinguely

(Schweiz, 1925-1991)
Utropspris
250 000 - 300 000 SEK
22 300 - 26 700 EUR
22 400 - 26 900 USD
Klubbat pris
370 000 SEK
Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

För konditionsrapport kontakta specialist
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Jean Tinguely
(Schweiz, 1925-1991)

"Maschinenbild Haus Lange"

Relief, multipel. Svartmålad träpanel, fem rektangulära vitmålade metallelement. Baksida: trähjul, gummiband, metallfixturer, elektrisk motor, 65 x 65 cm. Koncipierad 1960, upplaga 12/16. Certifikat medföljer.

Proveniens

Galerie Reckermann, Köln.
Bonlow Gallery, New York.
Inköpt från ovan 1985.
Olle Emanuelsson Collection

Utställningar

Museum Haus Lange Krefeld, Tyskland, "Jean Tinguely, Maschinenbilder und maschinen", 17 september - 23 oktober 1960 (ett annat exemplar utställt).

Litteratur

Haus Lange, "Jean Tinguely", Köln, utställningskatalog, 1960, (ett annat exemplar avbildat).
Ulf Linde, "Jean Tinguely", Stockholm, 1966.
C. Bischofberger, "Jean Tinguely. Catalogue raisonné, Sculptures and Reliefs 1954-1968", Zürich, 1982, No. 207 (ett annat exemplar avbildat s. 151).

Övrig information

Schweizaren Jean Tinguely (1925-1991) öppnade sin första stora museiutställning 1960 på Museum Haus Lange i Krefeld, Tyskland. Museidirektören hade sett Tinguelys verk i Paris, och genast bjudit in honom till att göra en utställning. Det är med blandade känslor som Tinguely tar sig an det vita rummet och det angenäma som ett museum står för. Här ställer han ut sina maskinskulpturer, några av de äldre relieferna, en méta-matic-maskin och fontänerna visas för första gången.

I samband med utställningen ges en katalog ut tillsammans med instruktioner för hur man bygger en méta-mekanisk relief. På byggnadsritningen hade Tinguely skrivit ”Jag uppfodrar Er att med hjälp av dessa ritningar bygga eller låta bygga detta konstverk, jag betraktar det exakt utförda resultatet som ett originalarbete av mig, Tinguely”. Det var totalt 50 stycken reliefer som trycktes, varav 30 stycken såldes och övriga 20 stycken behölls av museet. Av dessa 20 som behölls av museet var det 16 stycken reliefer som byggdes under Tinguelys överseende av Alfred Otto Müller i Köln. Auktionens verk är en av dessa 16.

Tinguely är den mobila skulpturens främste företrädare. Hans maskiner -métamatics - som är gjorda av skrotdelar, rör sig irrationellt, gnisslande och hackigt med plötsliga avbrott. Med sitt ständigt skiftande rörelsemönster utgör de en drift med den perfekta maskinkulturen.

Moderna Museets skapare Pontus Hultén skriver om Tinguelys reliefskulpturer i “Jean Tinguely, Méta”: “Tinguely hade, och med all rätt, en känsla av att med sina nya reliefer och skulpturer ha öppnat ett nytt kapitel i den aktuella konstens historia. Vad som speciellt tilltalade honom, var det faktum, att hans maskiner var ett slags demonstration av relativitetens princip, en tillämpad relativism. De demonstrerar den ständiga förvandling som allt är underkastat såvida det inte är nedfruset till -273°.”

Jean Tinguely blev god vän med Pontus Hultén i 1950-talets Paris, och idag kan vi beskåda Tinguelys och Niki de Saint Phalles permanenta skulpturgrupp “Paradiset” från 1966 utanför entrén till Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm.

Konstnär

Tinguely, Jean (1925-1991) Schweizisk målare och skulptör. Föddes och växte upp i Basel. Flyttade till Paris för att skapa sig en karriär inom konsten. Han tillhörde det franska avante-gardet och var en av de konstnärer som undertecknade manifestet för Nouveau réalisme 1960. Han representerar den kinetiska konsten och med sina skrangliga mekanismer har han lånat en del av de mekaniska kompositioner, som gjordes av Picabia under dadaperioden 1917-1919. Tinguelys maskiner fungerar - kanske. De stånkar och skakar och man kan tro att det uppstår nya funktioner och fel, som uppfinnaren inte förutsett. De kallas ”pseudomaskiner” därför att de rör sig utan att fylla någon funktion. Tinguely har skapat maskiner som producerar abstrakt expressionistiska teckningar. Mest berömd är den självförstörande maskinen kallad ”Homage a New York” på Museum of Modern Art i New York.
Samarbetade och gifte sig med Niki de Saint Phalle 1971. Tack vare en generös donation av henne skapades Museum Tinguely, där nu arbeten och exempel på hans konst från alla perioder finns att se vid sidan om tillfälliga inlån. Dessutom finns en stor samling av teckningar och brevteckningar, dokument, utställningsaffischer och fotografier.

Läs mer