Kan inte nå servern
Temaauktioner online
Helsinki Winter Sale F504
Auktion:
Selected Gifts E1128
Auktion:
Curated Timepieces – november F529
Auktion:
Josef Frank med vänner – Winter Edition F534
Auktion:
Jerns Vapensamling E1122
Auktion:
En svensk privatsamling F578
Auktion:
The Beautiful Line F593
Auktion:
Design Jewellery Online E1100
Auktion:
657
1508476

Gösta Adrian-Nilsson

(Sverige, 1884-1965)
Utropspris
500 000 - 600 000 SEK
44 200 - 53 100 EUR
45 200 - 54 300 USD
Klubbat pris
420 000 SEK
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

För konditionsrapport kontakta specialist
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Gösta Adrian-Nilsson
(Sverige, 1884-1965)

"Lunds Domkyrka"

Signerad GAN och daterad -23. Duk 51 x 63 cm.

Proveniens

Fru Brita Graflund, Eskilstuna.
Lena och Nils-Gösta Wallengren, Viken.
Birgit Borelius, Viken.
Privat samling.

Utställningar

Riksförbundet för bildandet konst, utställning nr 14.
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm, möjligen utom katalog.
Lunds Konsthall, "GAN och Wiwen Nilsson", 3 juli - 28 augusti, 1977, kat. nr. 105, avbildad i utställningskatalogen i svartvitt

Övrig information

I en radiointervju från 1959 berättar GAN själv om hur han under en kvällspromenad 1918, stannade framför Lunds domkyrka och blev helt tagen av hur den uppenbarades framför honom. Byggkroppen tycktes honom isolerad och självlysande, nästan fosforescerande. Framför allt var det de två tornen som tornade upp sig och sträckte sig mot himlen som fångade hans blick. Denna uppenbarelse var något som följde med GAN och han visste att han var tvungen att måla detta motiv. Han gjorde aldrig några skisser inför sina målningar. I stället bearbetade han motivet inom sig för att sedan, ibland långt senare, överföra händelsen till duken. I maj året därpå, 1919, målade GAN ”Lunds domkyrka” som idag ingår i Norrköpings museums samlingar. Det är många som har tolkat de två tornen som en tvillingraket och GAN själv kunde förstå denna tolkning. Han själv menade dock att detta inte var hans intention. Det han var ute efter var rörelsen, hur de två tornen drar blicken uppåt och hur diagonalerna i kompositionen ger en vink om att ramen kan sprängas och att gränser kan överskridas.

I början av 20-talet bodde GAN i Paris i fem år med avbrott för två längre vistelser i Lund och Halmstad somrarna 1922 och 1923. Det var under en av dessa vistelser i Lund som GAN återkom till motivet med Lunds Domkyrka. Auktionens målning är utförd i den strama syntetiskt kubistiska stil, som GAN övergick till i Paris efter sin fragmenterade kalejdoskopiska stil under 1910-talet. Det är återigen ett nattligt motiv där kyrkan nästan självlysande står ut i förgrunden. Med plangeometriska fält förskjuts perspektiven och ute blir inne, framför blir bakom.

Lund hade en speciell plats i GANs hjärta och det är tydligt att denna plats och byggnad hade stor betydelse och inverkan på honom personligen.

Konstnär

Gösta Adrian-Nilsson är främst känd som bildkonstnär, en pionjär inom Svensk modernism. Han studerade vid Tekniske Selskabs Skole i Köpenhamn och sedan för Johan Rohde vid Zahrtmanns skole i Köpenhamn. Som avantgardist sökte han ständigt nya intryck. I Berlin hos kretsen kring den radikala tidskriften Der Sturm, genom Kandinsky och Franz Marc. I Paris genom Fernand Legér och konstnärer i hans krets. GAN var en eklekticist i dess positiva bemärkelse. Han tog 1900-talets konststilar och skapade sitt eget uttryck. Symbolism, kubism, futurism, expressionism, konstruktivism och teosofi rymdes i hans mentala palett. Han hade en skarp blick för det manliga och hans måleri vitaliserades gärna av den modern teknologins energi, sprakande erotik och tyranners eko. Ingen svensk modern konstnär uppvisar en sådan säregen stil.

Läs mer