Kan inte nå servern

A Private Contemporary Art Collection

Tankar om samlande

I samband med att temaauktionen A Private Contemporary Art Collection planerades så passade Bukowskis på att ställa några frågor till säljarna, erfarna konstsamlare baserade i Skåne. Det är intressant att höra hur de har resonerat kring sin samling, som med åren har vuxit och blivit en stor del av deras liv.

Finns det några råd som ni vill dela med er av till andra som vill börja bygga upp en större samling?
"En del säger att om du äger tre föremål i en kategori, så har du en samling. Men är du då per automatik en samlare? Personligen tror vi inte det. Snarare skulle vi säga att samlare är du först när du tappat räkningen över dina föremål. Till sin natur är samlandet medvetet. Det sker inte på slumpmässiga grunder utan snarare mot bakgrund av ett uttänkt, smalt intresse alternativt ett generellare motiv, som varit fallet för oss, en slags undersökningsprocess eller förhållningssätt till omgivningen, verkligheten och livet. Samlandet hjälper i förlängningen individen att processa livet, kategorisera nuet och söka ny kunskap om sig själv bortom det tidigare kända."
Oli Epp, "Untitled". Utropspris 200 000 SEK


Konsten har med åren tagit allt större plats i ert liv. Hur har det påverkat er och ert förhållande till konstnärer och kultur i allmänhet?
"Konsten blir ganska snart KONSTEN och börjar guida dig genom vardagen, livet, fritiden. Den ger en extra mening och nya dimensioner åt tillvaron. Semesterplaner inrättas efter utställningar längs resvägen. Det är en fantastisk resa som väntar dig. Vare sig du stannar inom tullarna eller söker dig utanför, till långväga resmål i andra världsdelar."


Många känner sig osäkra på vad de skall köpa, vilka konstnärer som de ska satsa på och vad som är ”hög konstnärlig nivå”. Vilka tips vill ni ge till en oerfaren konstköpare?
"I konstsammanhang gäller det att ge sig hän. Du måste våga köpa och därmed utveckla ditt seende. Ibland har man dock, sett över ett par decennier, experimenterat för mycket. Det finns verk som man av olika anledningar är färdig med. De kan få ett bättre hem hos någon annan. Särskilt om verk varit och troligen förblir magasinerade. Då är det för oss tillåtet att sälja. Och det är vad vi väljer att göra just nu. Med hopp om att verken kan komma att glädja andra människor på deras konstresa men också ge oss möjligheten att vandra vidare på vår."
Viktor Rosdahl, "Selma the Baron in the trees". Utropspris 60 000 SEK


A Private Contemporary Art Collection

Temaauktion 6 September – 15 september 2024
Visning 10–13 september, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16

Till auktionen


Utvalda höjdpunkter – A Private Contemporary Art Collection