Kan inte nå servern

Asiatiska höjdpunkter på Important Spring Sale


Bukowskis asiatiska avdelning presenterar denna säsong fina kinesiska verk inklusive keramik, målningar och konsthantverk. Föremålen spänner över nästan hela Kinas hantverkshistoria och speglar skandinaviska samlingar från 1900-talet, med provenienser från prestigefyllda samlare som Dr Carl Kempe, Axel Lagrelius, Dag Malm, Klas E Böök, Paul R. Wedendal, och många fler.




Föremålen säljs på Important Spring Sale

Visning 5 – 10 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion 11 – 13 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen



Carl Kempes guldsamling

Den asiatiska avdelningen inkluderar ett urval av kinesiska verk i guld, silver och förgylld brons, daterade från De sex dynastierna till Mingdynastin. Föremålen tillhörde den framstående samlaren Carl Kempe (1884-1967) och säljs av hans familj. Se auktionsnummer 1035-1047.

Bland säsongens höjdpunkter återfinns även en samling av den svenske diplomaten Dag Malm, auktionsnummer 1008-1029, som innehåller flera betydande huanghuali-möbler med graciösa och eleganta silhuetter, välgjorda i det skattade huanghuali-träet som är så eftertraktat för sina rika gula bärnstensnyanser och abstrakta figurativa mönster. Även Ambassadör Klas E Bööks samling, som säljs av familjen, innehåller ett stort urval av blåvitt porslin med märkningar och perioder samt konstverk i huanghuali och zitan. Auktionsnummer 960-1007.



Sällsynt altarbord i zitan

Auktionens massiva altanbord i zitan från Qingdynastin, daterat till 1800-talet, är imponerande i både storlek och kvalitet. Bordet är en del av Paul R. Wedendals samling och har varit i familjens ägo sedan 1970-talet. Med tanke på de sociala omvälvningarna som Kina genomgick under 1900-talet är det sällsynt att finna bord av denna magnitud och förträfflighet.


En finsk privat samling

Den asiatiska avdelningen inkluderar även en fantastisk samling porslin från en privat finsk samling. Samlingen bildades mellan 1980 och 2020, och samlaren har haft ett intresse för Kina och kinesiska konstverk sedan barndomen. Han växte upp i Peking och återvände till Kina som vuxen för arbete, där han bodde i sammanlagt över 40 år. Hans kärlek till Kina och kinesiska konstverk återspeglas i samlingen.

Som en akademisk samlare tröttnade han aldrig på att lära sig mer om ämnet genom att studera litteratur, delta i föreläsningar och besöka museer och auktionshus. Han blev även vän med konservatorer från Peking, Hongkong, London, Paris och Stockholm. Se auktionsnummer 1082-1144 i katalogen för att utforska samlingen.



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Cecilia Nordström
Stockholm
Cecilia Nordström
Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas
+46 (0)739 40 08 02
Linn Andersson Bennich
Stockholm
Linn Andersson Bennich
Assisterande specialist konsthantverk
+46 (0)707 88 84 75