Kan inte nå servern
Temaauktioner online
Curated Timepieces – december F530
Auktion:
En formgivares värld E1138
Auktion:
Internationella modernister F601
Auktion:
Milić od Mačve 7 paintings F592
Auktion:
Tidlös skulptur E1152
Auktion:
Chalet Interiors E1096
Auktion:
Ett modernt urval F602
Auktion:
Helsinki Design Sale F612
Auktion:
Liveauktioner
Contemporary Art & Design 662
Auktion: 15−16 april 2025
Important Timepieces 663
Auktion: 15 april 2025
Modern Art & Design 664
Auktion: 20−21 maj 2025
Important Spring Sale 665
Auktion: 11−13 juni 2025

Höjdpunkter från smyckesavdelningen på Modern Art & Design


Höjdpunkter från Modern Art & Design

Bukowskis presenterar en enastående samling moderna smycken på vårens Modern Art & Design. Inom avdelningen hittar vi moderna formgivare som Rey Urban, Wiwen Nilsson, Vivianna Torun Bülow-Hübe, Siv Lagerström och Inga-Britt ”Ibe” Dahlquist, höjdpunkter inkluderar en vacker brudkrona och en fantastisk collier i brons. Läs mer om kommande höjdpunkter nedan.


Rey Urban

Efter avklarad utbildning vid Konstfack 1951 reste Rey Urban världen runt för ny inspiration, han var också verksam som silversmed i Danmark under en period. Rey Urban var en av deltagarna på den viktiga utställningen "Nutidssmycken" på Nationalmuseum 1959, en utställning som presenterade de flesta av av 1950-talets förnyare av den svenska smyckeskonsten. På 1960-talet bildade han tillsammans med Lars Fleming och Claës Giertta gruppen "Tre smeder" som utövade ett stort inflytande på den samtida smyckesscenen. Intresset för Rey Urbans sakliga och ibland närmast brutalistiska estetik är ständigt växande, inte minst utomlands där svensk smyckeskonst från 1950- och 60-talen hålls mycket högt. I auktionen återfinns Rey Urbans armring i 18K vitguld med runda briljantslipade diamanter som skapades i Stockholm 1965.


Till armringen av Rey Urban



Siv Lagerström

Siv Lagerström studerade på Konstfack, metallfacket 1963-67. Genom sin väninna Ingegerd Råman också utbildad vid Konstfack kom hon i kontakt med tidskriften Idun som uppskattade hennes ringar i akrylplast. De kom att säljas mot postförskott via Idun och tillverkades på Gravyrverken i Sollentuna under en kort period tidigt 1970-tal. De blev snabbt en succé internationellt. Ringarna låg rätt i tiden modemässigt med paralleller till modevärlden där Lagerström kan sägas vara Sveriges motsvarighet till Pierre Cardins futuristiska färgstarka mode med en ny siluett och kvinnlig frigörelse. Hennes ringar innebar ett nytt konstnärligt uttryck med nya material som bröt mot konventioner hur ett smycke ska se ut. Uttrycket var viktigare än ett dyrt material i en demokratisk anda. Hennes verk har även likheter med Op-konsten på 1960-talet med psykadeliska abstrakta mönster i rörelse som ger en tredimensionell skulptural känsla.


Upptäck ringarna av Siv Lagerström





Wiwen Nilsson

Wiwen Nilsson var en svensk formgivare född i Köpenhamn. Han studerade vid faderns verkstad, samt i Tyskland, Danmark och Frankrike. Nilsson är främst känd för sina föremål skapade i silver med geometrisk, stilren och stram form. Nilsson debuterade vid Göteborgsutställningen 1923. På Stockholmsutställningen 1930 fick han sitt stora genombrott och hans nyskapande modernism gjorde succé. Nilsson har bland annat skapat smycken, bordssilver och serviser. Hans design är rikligt representerad på Modern Art & Design. Här en armring i silver med trappslipad bergkristall, skapad av designern i Lund 1938.


Till armringen av Wiwen Nilsson







På Modern Art & Design presenteras även en brudkrona i silver och bergkristall från Wiwen Nilsson.


Till brukronan av Wiwen Nilsson



Claës E. Giertta

Claës Giertta inte bara deltog på den legendariska utställningen "Nutidssmycken" på Nationalmuseum 1959, han skapade också den expressiva omslagsbilden till katalogen som väl illustrerar hans konstnärliga stil. Tillsammans med Rey Urban och Lars Fleming ingick han i gruppen "Tre smeder" med stort inflytande på den svenska smyckesscenen. Som de flesta av sina branschkollegor rörde sig Giertta fritt mellan olika genrer och hade bland andra ett flertal Stockholmskyrkor som uppdragsgivare. Inför Margit Sahlins prästvigning år 1960 då hon blev av Sverige första kvinnor i prästerlig tjänst formgav han det kors hon bar vid tillfället. I auktionen finner ni hans magnifika ring i 18K vitguld med safir och briljantslipade diamanter, designad i Stockholm 1977.


Läs mer om ringen av Claës E. Giertta



Sigurd Persson

Bredden och komplexiteten i Sigurd Perssons konstnärsskap är närmast överväldigande men som en röd tråd genom hela hans produktion löper en hantverksmässig precision som gör Sigurd Persson till en av 1900-tales stora konsthantverkare. Efter en lång utbildning i både Sverige och Tyskland öppnade han 1962 sin egen ateljé på Högbersgatan i Stockholm men redan 1960 fick han internationell ryktbarhet med utställningen "77 ringar" på NK i Stockholm. I vårens Modern Art & Design hittar ni ett par örhängen och en ring, i 18K guld med emalj och runda briljantslipade diamanter, designade av Sigurd Persson 1955.


Till smyckena av Sigurd Persson


Vivianna Torun Bülow-Hübe

Torun föddes i Malmö i en familj där konsten fanns som en naturlig del av vardagen. Mamman, Runa Bülow Hübe var skulptris och pappan, Erik Bülow Hübe som var stadsplanerare. Torun fick sitt första barn, Pia, som 18-åring och flyttade tillsammans med det lilla barnet upp till Stockholm för att börja på Konstfack.

Vid sidan av studierna började Torun att arbeta med enkla material som rotting, mässing samt läder och skapade smycken inspirerade av Afrika. Dessa kunde hon utföra hemma i ateljén eller i Humlegården medan Pia lekte. Hon fick även möjlighet att sälja dessa arbeten till Estrid Ericson som sedan hade dem till försäljning på Svenskt Tenn på Strandvägen. Sommaren år 1948 for Torun till Paris där hon umgicks i konstnärskretsar tillsammans med till exempel Braque, Brancusi, Matisse med flera. Hon träffade sin blivande man arkitekten Jean-Pierre Serbonnet och fick sonen Claude med honom. Paret bodde i Stockholm där Torun nu hade en liten verkstad. Hon sålde sina arbeten själv, men även via Svenskt Tenn samt i en butik på Sibyllegatan. Familjen for titt som tätt till Paris och 1952 ställde Torun för första gången ut sina smycken i Paris. Torun hade stämpelrättigheter i både Sverige och Frankrike så vissa smycken har svenska stämplar, andra franska. Torun skilde sig från den franske arkitekten år 1952. Läs mer


Till collieret av Vivianna Torun Bülow-Hübe





Smyckena sälj på Modern Art & Design.

Visning: 16 – 20 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion: 21 – 22 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om Modern Art & Design och utforska katalogen



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Cecilia Andrén
Stockholm
Cecilia Andrén
Ansvarig specialist smycken
+46 (0)790 78 03 20
Fredrik Karlsson
Stockholm
Fredrik Karlsson
Specialist Smycken
+46 (0)767 81 06 06