Kan inte nå servern

Rackstadgruppen – naturmystik, japonism och vänskap på Important Spring Sale


Rackstadgruppen

naturmystik, japonism och vänskap

Året var 1898 när det unga konstnärsparet Gustaf och Maja Fjæstad flyttade till byn Rackstad i Värmland. Vid den här tiden låg där Bröderna Erikssons Möbelverkstad vars produktion under 1890–talet hade lett till berömmelse. Ena brodern Christian byggde 1896 ateljébostaden Oppstuhage och när han två år senare flyttade till Stockholm hyrde han ut den åt konstnärer. Det var här Gustaf och Maja Fjæstad bodde när de anlände och den blev bostad till flera unga konstnärer som följde Fjæstad. Med åren växte en koloni fram som vi idag kallar Rackstadkolonin. Vi är glada att få presentera tre centrala målare från kolonin i denna auktion: Gustaf Fjæstad, Björn Ahlgrensson och Fritz Lindström.

Rackstadkolonins konstnärer tillhörde under 1890–talet den nya generationen konstnärer. De var starkt präglade av det revolutionära Konstnärsförbundet som hade bildats av generationen innan på 1880–talet. Alla tre av auktionens Rackstadmålare gick i Konstnärsförbundets skola och hade Carl Larsson som lärare. Gustaf Fjæstad var den som kanske hade starkast anknytning till förbundet då han inte bara var elev utan även assistent till dess medlemmar. Först assisterade han Carl Larsson i arbetet med Nationalmuseums väggmålningar och sedan, och kanske viktigare för Fjaestads konstnärliga utveckling, Bruno Liljefors i arbetet med Biologiska museet.

Måleriet i Rackstad definierades av det stämningsfyllda landskapsmåleriet. Konstnärerna var intresserade av bland annat teosofi och deras bilder var ofta symbolistiska. Bildspråket hos målarna var också starkt influerade av japonismen, en kulturell strömning som växte fram i Europa under det sena 1800 talet. År 1954 öppnade Japan upp sina gränser för omvärlden och detta ledde till att japanska föremål som träsnitt och keramik började spridas till västvärlden. Under 1880–talet hittade sig de japanska influenserna sig i den svenska konsten. De svenska konstnärernas första möte med den japanska bildvärlden var i Paris och många tog starkt intryck, däribland Carl Larsson som 1919 skrev ”såsom artist är Japan mitt fosterland”.

Konstnären Fritz Lindström i sin ateljé i Rackstad, Arvika. 16 januari 1934. Fotograf: Gunnar Ödvall, Arvika kommuns bildarkiv, nr 005882.

Gustaf Fjaestad Vinterlandskap med snötyngd tall.

Gustav Fjæstad var en mycket mångsidig konstnär. Som bildkonstnär är han mest känd för sina vinterlandskap, men han målade vid alla årstider. Vid sidan om sitt stafflimåleri designade han möbler och förlagor till textila arbeten, vilka senare vävdes till gobelänger av hans systrar. Till dem som särskilt uppskattade Fjæstads konsthantverk hörde bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Han beställde en hel möbelgrupp och flera vävnader till sin privata villa på Djurgården i Stockholm, idag Thielska galleriet, där de fortfarande finns att beskåda. Fjæstad hade även viss erfarenhet av offentliga beställningsuppdrag sedan han i sin ungdom assisterat Bruno Liljefors i hans arbete med det stora dioramat i Biologiska museet i Stockholm.
Under 1890-talet tillhörde Fjæstad för en tid Konstnärsförbundet och han deltog gärna i deras utställningar. Hans bidrag var då vanligen präglade av tidens nationalromantiska ideal: starkt stiliserade vinterlandskap skildrade i stämningsfullt skymningsljus. Efter att Fjæstad flyttat permanent till Värmland, där han blev den ledande gestalten i konstnärskolonin vid sjön Racken, begränsades hans möjligheter att engagera sig i förbundet, men han uppmuntrade sina kolonikamrater, bland andra Björn Ahlgrensson, Bror Lindh och Fritz Lindström, att skriva in sig vid Konstnärsförbundets skola. Även Maja Hallén, hans hustru, hade en tid varit elev i skolan.

'Vinterlandskap med snötyngd tall' säljs på Important Spring Sale. Utrop 500 000 - 600 000 SEK
Till verket Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen



Björn Ahlgrensson Vid pianot

Detta ska Gustaf Fjæstad ha sagt när han stötte på konstnärskollegan Björn Ahlgrensson och hans fru Elsa Lindström på Drottninggatan i Stockholm år 1900. Uppmaningen av konstnären skulle visa sig bli en vändpunkt för det nygifta paret vars livssituation just då var kantat med svårigheter.
Ahlgrensson hade varit bosatt i Stockholm sedan 1890 då han flyttade tillbaka till Sverige efter att ha bott i Paris stora delar av livet. Genom hans pappa, som själv var en erkänd dekorationsmålare, fick Björn anställning som lärling i Carl Grabows verkstad. Här träffade han en annan lärling Fritz Lindström som kom att bli en nära vän och kollega.
Både Ahlgrensson och Lindström lyckades sedan komma i kontakt med Konstnärsförbundet och antogs som elever i dess skola. Ahlgrensson målade flitigt in på nätterna och sysslade ständigt med färgexperiment. Konstnärsförbundet såg lovande på honom och erbjöd honom stipendium för åka på utbildningsresa till Paris. Resan blev inte lång men han hann lära känna konstnärerna Ivan Aguéli och Olof Sager-Nelson som introducerade honom till syntetismen. När han kom tillbaka till Stockholm började han, präglad närmast av Karl Nordström, utforska nordisk naturmystik och hans färgpalett blev dunklare och mattare. Han blev uppmärksammad av kritiker och blev invald av Konstnärsförbundet men samtidigt var hans ekonomiska situation allvarlig.
1900 gifte sig Ahlgrensson med Fritz Lindströms syster Elsa och deras första tid tillsammans präglades av fattigdom och en avsaknad av framtidsutsikter. De hade inte ens ett stadigt boende vid den här tiden. Det var då de stötte på konstnären Gustaf Fjæstad på Drottninggatan. Han hade två år tidigare bosatt sig i Racken utanför Arvika i Värmland med sin fru Maja och när han nu hörde om det nygifta parets svårigheter erbjöd han dem att flytta in i skulptören Christian Erikssons ateljébostad Oppstuhage i den värmländska orten. Björn och Elsa tog vara på Fjæstads erbjudande och flyttade in i ateljébostaden. Senare flyttar även kompisen och svågern Fritz Lindström dit. Ahlgrensson började utforska det värmländska landskapet med det symbolistiska och stämningsfulla bildspråk som var så populärt under sekelskiftet. Snart flyttade de ut från ateljébostaden och flyttade istället till Perserud och det är här som han under 1900-talets första decennium skulle måla några av sina mest berömda verk.
Utöver landskapen var Ahlgrensson även en skicklig interiörmålare och porträttör. Bilderna från hemmet i Perserud uppskattades av bland annat Ernest Thiel som köpte ”Det snöar ute” från 1905. I auktionens aktuella målning ser vi två kvinnliga gestalter vid ett piano. Medan den ena kvinnan sitter och spelar står den andra bredvid och tittar rakt mot betraktaren. Identiteterna på dessa kvinnor känner vi inte till men målningen speglar en viktig aspekt av Rackstadkolonin, nämligen gemenskapen. En teori är att kvinnorna är Elsa Lindström och Maja Fjæstad. Gustaf och Maja Fjæstad umgicks mycket med Björn och Elsa och Björn målade ett berömt porträtt av Maja som nu finns i Rackstadmuseet samling.


Verket säljs på Important Spring Sale. Utrop 150 000 - 175 000 SEK
Till verket Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen


Fler verk av Rackstadsgruppen


665. Gustaf Fjaestad, Vinterlandskap med snötyngd tall.
665. Gustaf Fjaestad, Vinterlandskap med snötyngd tall.
Klubbat pris 
840 000 SEK
Utropspris
500 000 - 600 000 SEK
680. Otto Hesselbom, "Jul".
680. Otto Hesselbom, "Jul".
Klubbat pris 
22 000 SEK
Utropspris
20 000 - 25 000 SEK
681. Skymningslandskap, Glafsfjorden.
681. Skymningslandskap, Glafsfjorden.
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
80 000 - 100 000 SEK
682. Otto Hesselbom, "Kvarndammen".
682. Otto Hesselbom, "Kvarndammen".
Klubbat pris 
32 000 SEK
Utropspris
20 000 - 25 000 SEK
683. Björn Ahlgrensson, Vid pianot.
683. Björn Ahlgrensson, Vid pianot.
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
150 000 - 175 000 SEK
684. Hilding Werner, Skymningslandskap.
684. Hilding Werner, Skymningslandskap.
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
40 000 - 60 000 SEK
685. Helmer Osslund, Nordingrå, Ångermanland.
685. Helmer Osslund, Nordingrå, Ångermanland.
Klubbat pris 
26 000 SEK
Utropspris
30 000 - 40 000 SEK


Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Mark Sjöberg
Stockholm
Mark Sjöberg
Specialist konst, grafik
+46 (0) 707 88 84 72
Rasmus Sjöbeck
Stockholm
Rasmus Sjöbeck
Assisterande specialist klassisk konst
+46 (0)727 33 24 02