Kan inte nå servern

Bukowskis presenterar Carl Larsson på Important Winter Sale


Bukowskis är stolta över att presentera ett flertal verk av Carl Larsson Important Winter Sale

Carl Larsson, ”Aftonrodnad”

”På sommaren voro vi, jämte svägerskan Stina och levde ett friskt friluftsliv ute vid Äppelviken (utanför Varberg), där vi hyrde en stuga, med en liten av stengärdsel mot vindarna skyddad trädgård, av en stenhuggareänka. Vi badade tillsammans, och lekte som barn. Suzanne hoppade på de evinnerliga stenarna som en get. Lille Ulf låg helst vid sin mors bröst.”.

Carl Larsson beskriver här den idylliska tillvaro han erfor i Äppelviken i Varbergstrakten under sommarmånaderna i det sena 1880-talet. Det är här som han 1887 ska ha målat ”Aftonrodnad”, en målning vars stillsamma trädgårdsscen tycks spegla konstnärens goda sinnesnärvaro i bygden. I målningen avbildar han frun Karins syster Stina som står i den lummiga trädgården och tittar mot konstnären med sina rosiga kinder. Till en början ser man endast två personer i målningen men tittar man noga så ser man en tredje gestalts fot sticka ut till höger i bild.


Utanför Äppelviken var livet för konstnären dock långt från harmoniskt. 1887 verkade Carl Larsson som lärare vid Valands konstskola i Göteborg och bland eleverna fanns Albert Engström och Carl Wilhelmson. Eleverna var sedvanligt fattiga och Larsson hjälpte till så gott han kunde, en generositet som var nog så imponerande med tanke på Larssons egna finansiella situation. Konstnären själv mindes det hela i sina memoarer "Jag": "Knapert hade jag det också: det var inte den glans över livet, jag trott mig vara så nära. Mina nya och rika bekantskaper i Göteborg bjödo på kalaser, de överdådigaste, men några köp eller beställningar var det snålt med?".

Det var med andra ord inget enkelt liv familjen Larsson levde vid denna tid, men samtidigt var det inte helt befriat från glädjeämnen. De relativt nygifta makarna Larsson hade vid denna tid börjat bilda familj på allvar och kunde dagligen glädjas åt sina första barn. I Äppelviken fick de umgås i lugn och ro och i ”Aftonrodnad” får man en bra inblick i den sinnesro som Carl Larsson hade där.


Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 3 000 000 - 3 500 000 SEK.

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket


Carl Larsson, ”I lövsprickningen”

”Ty detta ruckel, som är förfärligt under den kalla tiden är en idyll under den varma. Tänk dig trädgården med aprikosträn, vinrankor, syrenbuskar, allehanda blommor och sallader, samt en liten stilfull suphörna där Herrar Skandinaver kunna njuta av den härligaste utsikt över Paris och oantastade våga spotta på de förbigående.”

Så beskrev Carl Larsson sin ateljéträdgård i Montmartre i Paris i ett brev till August Strindberg 17 februari 1881. Konstnären hade sedan några månader varit bosatt i den franska huvudstaden och nu höll vinter på att gå över till vår. I ”I lövsprickningen” fångar han just vårens efterlängtade återkomst i ateljéträdgården. I förgrunden ser vi en stol där någon nyss tycks ha suttit. En bok ligger uppslagen på stolen bredvid vilken en korg står placerad i vilken vi skymtar en solhatt samt nyss plockade blommor. Man får upplevelsen av att personen som suttit där när som helst ska återvända och ta upp parasollet som vilar uppslaget mot stolen.

Det är tydligt när man betraktar ”I lövsprickningen” att Carl Larsson behärskade den nya franska realismen mycket tidigt i karriären. Från och med 1870-talet började de unga konstnärerna i allt större utsträckning att förlägga sina utlandsstudier i Frankrike till skillnad från sina äldre kollegor vars skolning skett i Tyskland. I centrum för den nya stilen var friluftsmåleriet, även kallad plein air, där konstnärerna lämnade sina verkstäder och började måla utomhus. Nya produkter som exempelvis färdigblandad färg på tub möjliggjorde det för konstnärerna att lämna sina ateljéer och röra sig fritt i staden och naturen med sina redskap.





I ”I lövsprickningen” använder sig Carl Larsson sig av en matt och sval färgskala med toner i brunt, blått och grönt. Denna tonalitet präglade en stor del av den nya franska stilen som han utforskade. Man hittar den hos bland annat konstnärer som Jules Bastien-Lepage och Jean Charles Cazin. Larsson kontrasterar samtidigt den matta färgskalan med detaljer i starkare färger som den gröna färgen i träden och de små röda blommorna på marken.

Carl Larsson hade anlänt till Frankrike 25 november 1880 och sex dagar senare skriver han så här till sina föräldrar:

”Kära föräldrar! Nu är jag hitkommen! Min själ jublar, får se huru länge – åtminstone till pengarna tagit slut. Här är förskräckligt ondt om atelierer, men jag har lyckats fått fatt en för 800 francs om året. Det är egentligen endast en glasveranda med tillhörande 3:ne rum och en trädgård. Jag antar der kommer bli förfärligt kallt men jag får skaffa mig en god kamin.”







Carl Larssons hårda och kalla vinter i den parisiska ateljén adderar till atmosfären kring ”I lövsprickningen” då den blir laddad med personlig betydelse för konstnären. Äntligen låg vintern bakom honom och nu skulle han få njuta av vårsolen i trädgården.


I lövsprickningen säljs på Important Winter Sale.
Utrop 5 000 000 - 6 000 000 SEK.


Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket






Carl Larsson, ”Bro över Loing”


Under vintern 1885 föll snön i den nordfranska byn Grez vid floden Loing. Den låg kvar i ett par dagar och Carl Larsson tog sin chans att skildra det ovanliga vädertillståndet i sin konst. Det blev endast några få målningar, de flesta i akvarell men även några i den tjockare pastellen. En av dessa pasteller är ”Bro över Loing”.

Målningen avbildar en stillsam scen intill den medeltida brons fäste. Eftermiddagssolen tycks börja gå ner och en man är på väg över bron. I centrum har Carl Larsson avbildat en grupp pickande fåglar på den snötäckta marken bredvid floden. Han utnyttjar här pastellens alla möjligheter till skimrande ljuseffekter. Han använde även motivet i en etsning med titeln ”Snö i Grez”.

Under 1880-talet blev den franska byn en vallfärdsort för svenska konstnärer. I den skandinaviska (det var inte endast svenskar) konstnärskoloni var Larsson en centralfigur. Kolonin är idag mytomspunnen inte enbart för dess centrala roll i den svenska konsthistorien, utan även för den gemenskapen som bildades där och de fester som anordnades. Carl Larsson anlände till byn 1882 och stannade i tre år. När han träffade Karin Bergöö återvände han till hemlandet inför deras bröllop i Stockholm.

Perioden i Grez var uppenbart betydelsefull för hans konstnärskap. Han skriver: ”Nu hade fjällen fallit från mina ögon, och förtrollningen var bruten. Jag såg för första gången på naturen. Jag kastade bisarrerierna på sophögen och mina märkvärdiga idékombinationer i sjön. Där må de ligga. Nej, nu har jag gett stora famnen åt naturen, den må vara hur enkel som helst. Den ynglande, brunstiga gjorden skall nu bli föremålet för mitt måleri”. Vistelsen mynnade sedan ut i vad som anses vara hans första storhetstid. Under 1880-talets andra hälft gjorde han succé på Salongen och sålde både till den franska staten och betydande svenska samlare som det göteborgske Pontus Fürstenberg.







När man tänker på konsten från Grez-sur-Loing tänker man ofta på de prunkande vårskildringarna med starka färger eller de mer gråskaliga höstscenerna med bland annat bönder som skördar. Att i denna auktion istället sälja en av Carl Larssons få vinterscener från den franska byn är mycket spännande.


Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 600 000 - 800 000 SEK.

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket







Carl Larsson, ”Marias kröning (detalj), kopia efter Fra Angelico”


Björn Fredlund beskriver Carl Larssons vistelse i Paris 1888 i utställningskatalogen för Carl Larsson i Göteborgs konstmuseum, Göteborg (2001):

"Fyllda av förväntan hade Carl och Karin Larsson gett sig av till Paris i april 1888. Barnen, Suzanne och Ulf, hade de lämnat hos Karins föräldrar i Hallsberg. Carl gladde sig åt att slippa från lärarplikterna vid Valand och åt att odelat kunna ägna sig åt en stor uppgift utan att behöva bekymra sig för ekonomin.

Den triptyk Carl Larsson fått i uppdrag att utföra var avsedd för trapphuset i Fürstenbergska galleriet. Konstnären och mecenaten hade kommit överens om att den skulle utgöra en hyllning till tre stora epoker i konstens historia: renässansen, rokokon och den samtida konsten. 'Renässans' skulle utgöra triptykens mittbild. För att söka inspiration för målningen besökte konstnären Louvremuseet. Han kom i sin komposition att följa epokens strävan efter symmetri och harmoni. I uppläggningen påminner bilden om altarmålningar med Maria och Jesusbarnet omgivna av helgon."

Efter sin hemkomst från Paris, 1889, sänder Carl Larsson två skisser till sin vän Viktor Rydberg. Skisserna är gjorda på Louvren då han förberedde 'Renässansen'. Georg Nordensvan nämner skisserna i SAKs publikation "Carl Larsson I", 1920:

”..den ena en grupp ur 'Marias Kröning' av Fra Angelico, den andra 'Bebådelsen jämte två helgon' av en annan italiensk 1400-talsmålare, han visste ej vilken, men tyckte att den var synnerligen fin i färgen.”


Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 150 000 - 200 000 SEK.

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket







Carl Larsson, ”Solfjädrar”


Carl Larsson målade Solfjädrar till en artikel om solfjädern av Ludvig Looström. Artikeln ingick i boken "Med pensel och penna. En årsbok om svensk konst" som publicerades av kapten Warner Silfversparre 1885. Förutom Carl Larsson, illustrerades boken av bland andra Anders Zorn, Bruno Liljefors och Jenny Nyström. Den avbildade eleganta kvinnan är Anna Vilhelmina Silfversparre född Stahre. Hon gifte sig Silfversparre den 8 oktober 1884.



Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 300 000 - 400 000 SEK.

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket
Se hela auktionen



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Johan Jinnerot
Stockholm
Johan Jinnerot
Specialist konst och äldre måleri
+46 (0)739 400 801
Rasmus Sjöbeck
Stockholm
Rasmus Sjöbeck
Assisterande specialist klassisk konst
+46 (0)727 33 24 02
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61