Kan inte nå servern

Specialistens val – Eva Seeman berättar om sina favoriter från Modern Art + Design


Specialistens val Eva Seeman


Vi har talat med Eva Seeman, Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design som berättar om utbudet på höstens Modern Art + Design där visning pågår just nu inför auktionen den 16 november. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande höstens Modern Art + Design auktion?

– Höstens Modern Art + Design är en auktion som erbjuder ovanligt många toppobjekt och att bland dessa välja ut några få favoriter är en grannlaga uppgift.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Du kan också maila eller ringa mig så hittar vi en tid som passar. Välkommen!


När är det visning och auktion?

Visning:10–15 november, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 16–17 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.




Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen








Georg Jensen, Jardinière, Köpenhamn


Silveravdelningen är mer fullmatad än på länge, med bland annat flertalet tidiga och attraktiva föremål från firma Georg Jensen. För att särskilja ett av dem väljer jag att peka på jardinièren som beställdes av en Stockholmsfamilj omkring år 1915. En mycket ovanlig modell och en elegant praktpjäs.


Till Jardinière, Köpenhamn






Lars Håkansson, Kaffekanna, Lund 1982, sterling silver


Bukowskis har fått glädjen att sälja samlaren Lars Wetterlings omfångsrika och med kärlek sammanförda samling. Samlingen säljs i tre delar, en har sålts på CAD, en del säljs här på höstens Modern Art + Design-auktion och den sista delen på ett tema på våra online-auktioner. Jag har valt att peka på ett av de utsökta föremål av silver och guld som Lars Wetterling samlat och det är Lars Håkansson vackra kanna och den får representera samlingen.


Till Kaffekannan
Utforska designavdelningen i Wetterling Collection






Uno Åhrén & Anna Petrus, Spegel, Firma Svenskt Tenn, modell nr 516, år 1927


Bukowskis har under åren blivit den plats där samlingar säljs och förutom Lars Wetterlings samling har vi Hildur Hanssons fantastiska samling av Svenskt Tenn-föremål och möbler. Hildur Hanssons intresse för Svenskt Tenn väcktes av väninnan Estrid Ericsson, tillika grundare av Svenskt Tenn. Samlingen innehåller möbler och föremål från tidigare 1900-tal och fram till 1980-talet, intresset falnade aldrig och övertogs av sonen Ingemar. Estrid var en oerhört kreativ och påhittig person, alltid nyfiken på att skapa nya objekt till inredningsbutiken. Något som Hildur Hansson samling vittnar om. Mest märkvärdigt i Hild Hansson samling är spegeln som är resultatet av ett samarbete mellan Uno Åhrén och Anna Petrus från omkring år 1927. Modellen var först tänkt som en typ av elementskydd, eller som de sa på den tiden "ett värmeledningsgaller". Historien säger att just detta exemplar hade Estrid tänkt använda till grind på sitt sommarhus "Tolvekarna" men kom på andra tankar och lät montera det tillsammans med en spegel som sedermera hamnade i Hildur Hanssons hem.


Till spegeln från Firma Svenskt Tenn
Utforska Hildur Hansson Collection






Gustaf Fjaestad, ”Stabbestol”


Gustaf Fjaestads produktion av konsthantverk är liten men icke desto mindre oerhört spännande i kontexten av annat som producerades runt sekelskiftet 1900. Hans säregna tolkning är präglad av nationalromantiken, jugend och folkkonst och har få likar vid den tidpunkten. Auktionens skulpterade fåtölj bär släktskap med de möbler Fjaestad levererade till Ernst Thiel, den här är både signerad och daterad och rikt dekorerad med tallruskor.


Till ”Stabbestol”






Ingegerd Torhamn, Målad och dekorerad byrå, Sverige ca 1930


Ett glädjande återseende är den modernistiska konstnären Ingegerd Torhamns egenhändigt målade byrå från omkring år 1930. Bukowskis sålde den år 2015 och nu är det dags för den intressanta möbeln att åter få ett nytt hem.


Till den målade byrån






Harald Notini, ”Taklampa, 'modell 11555' Arvid Böhlmarks Lampfabrik, 1940-tal.”


Vi kan presentera en frestande och mycket välfylld avdelning som berättar historien om Böhlmarks lampfabrik med många av firmans olika modeller från 1920-talet till 1960-talet.



Till lampan

Utforska alla lampor från Böhlmarks lampfabrik


Kontakta våra specialister


Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Christopher Stålhandske
Stockholm
Christopher Stålhandske
Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk
+46 (0)708 19 12 58
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61