Bukowskis presenterar under Stockholm Design Week en Online only auktion och visning i samarbete med konst- och designduon FOLKFORM. Auktionen innefattar drygt 25 objekt som alla är unika eller tillverkade i en begränsad upplaga, vissa specialgjorda för det här tillfället. Designduon FOLKFORM har prisats för sin småskaliga, hantverksbetonade och personliga design. Exempel på deras exklusiva studioarbeten är ett skåp och unika kompositioner formgivna i Masonite från olika tidsepoker, från Sveriges sista Masonitefabrik. Auktionen innehåller även handplisserade lampor, gjutna bronsljusstakar och unika exemplar av deras redan folkkära lampserie ”Suburban Skyline”.
Sedan formgivarna Anna Holmquist och Chandra Ahlsell etablerade Folkform 2005 har de utforskat Sveriges industriella kulturarv och skapat unika designobjekt som står i skärningspunkten mellan hantverk och industri. Utöver studioproducerade föremål i limiterad upplaga, presenterar Folkform: Fabriksarbeten delar av Folkforms designprocess, förankrad i ett nära samarbete med olika industrier.
Folkform har bland annat jobbat med masonite tillverkning i Rundvik, bronsgjutning i Limhamn och lädergarveri i Tärnsjö. Ofta börjar dessa projekt med ingående studier av produktionsmetoder och verktyg och i varje fabrik och verkstad skapar Folkform föremål som både är inspirerade av och som utmanar traditionella tillverkningsmetoder. Dessa processer dokumenteras fotografiskt och i Folkforms Fabriksarbeten presenteras de färdiga produkterna sida vid sida med fotografi av dokumentärfotografen Magnus Laupa.
Bredvid äldre projekt såsom Masoniteskåp med 18 lådor från 2008, Randigt Masoniteskåp från 2013 och ljusstaken Candle Collage från 2010, visas också de nya lamporna Plissé, vars unika mönster är skapade i samarbete med konstnären Roland Hjort och gjorda på en tapetserarverkstad i Hägersten, samt en helt ny mattkollektion tillsammans med det Belgiska mattväveriet Louis de Poortere.
I en tid då det lokala industriella kulturarvet hotas av global massproduktion blir närheten till de tillverkningsprocesser som presenteras i Folkform: Fabriksarbeten ännu mer meningsfulla. “Det känns viktigare än någonsin att samla på och sprida kunskap om hur möbler och andra objekt tillverkas,” säger Holmquist. “Ofta produceras produkterna vi omger oss av så långt bort att det är svårt att spåra råvaror, produktionsmetoder och den arbetsmiljö dessa processer leder till. Därför är historien om produkters ursprung viktig för oss. Genom våra projekt vill vi öka förståelsen för ett objekts tillblivelse.”