Kan inte nå servern

Contemporary Art & Design presenterar Karin Mamma Andersson


Karin Mamma Andersson

– Grottekvarn


Karin Mamma Andersson tar betraktaren med på vida färder, bortom verklighetens vardagsrealism och till parallella världar där figurer antingen befolkar eller har befolkat drömska rum och landskap. Det kan tyckas bekant, men titta lite noggrannare och du skall se att saker och ting inte är vad de vid första ögonkastet verkar vara.


Ann-Sofi Noring, dåvarande chef för enheten för Konst och Förmedling på Moderna Museet i Stockholm, skrev i katalogen som gjordes till Karin Mamma Anderssons separatutställning på museet 2007; ”Karin Mamma Andersson vet var hon kommer ifrån. Hon är djupt förankrad i en plats, i ett ursprung, vilket gör att hon med lätthet och god observationsförmåga kan färdas till andra destinationer, såväl i som tid och rum.”


Signerad & daterad april maj 2000 a tergo. Olja på pannå 74 x 100 cm. Utrop 800 000 – 1 000 000 SEK.



Kanske är det så, att med ett stadigt tag om verkligheten, så vågar man sig ut på allt längre strövtåg. Kanske vågar man som konstnär färdas lite längre bort när man vet var man hör hemma?


Karin Mamma Anderssons måleri är säreget och högst personligt. Hennes måleri bottnar både i det norrländska landskapet och i en stark tradition av nordiskt landskapsmåleri och i det figurativa och naivistiska måleri som konstnärskollegor under tidigt 1900-tal arbetade med. Karin Mamma Andersson visar dock på ett raffinerat sätt att helheten faktiskt kan vara större än summan av delarna. I synergin av hennes möten mellan dåtid och nutid, mellan vakenhet och dröm föds genom många och långa omtagningar hennes måleriska världar. Ofta finns ett melankoliskt drag, som om vi minns något i mötet med hennes målningar, som om en dröm eller minnesbild snabbt flimrar förbi utan att vi lyckas gripa tag i den eller definiera den.


Auktionens målning ”Grottekvarn” får genast tankarna att vandra. Motivet är sakralt. Ett vackert Norrländskt landskap breder ut sig utanför fönstren. Tittar vi en gång till ser vi att fyra av bänkarna i det sterila rummet svämmar över. Vattnet som rinner ut bildar varsin bäck i förgrunden av målningen. Trots översvämningen infinner sig ett lugn och målningen tvingar en till att stanna upp. Andas lite.


Vad menar Mamma Andersson med ”Grottekvarn”? I en intervju i SvD från 2007 använder hon själv uttrycket när hon beskriver att det stressar henne att hon inte hunnit läsa eller se allt det som man ska göra i sin samtid. Då föredrar hon hellre att läsa det redan etablerade klassikerna ”som gått genom grottekvarnen”.


I den nordiska mytologin är Grotte världskvarnen som maler guld och som reglerar stjärnornas rörelser. Kvarnen kan också mala fred och lycka eller krig och undergång. Grottesången finns med i den poetiska Eddan och inspirerade Viktor Rydberg att skriva ”Den nya grottesången” som en protest om arbetsförhållande i 1800-talets industrier.


Sanningar har malts och stötts om och om igen i det sakrala rummet. Vattnet rinner ut ur målningen i stället för att leta sig ut genom dörröppningen, ut i naturen. Är vattnet arbetaren som töms på livsenergi, likt vattnet som rinner ut ur bilden, bort från naturen, bort från friheten, bort från livet?


Efter att Karin Mamma Andersson representerade Sverige på Venedigbiennalen 2003 och fick sitt stora mediala genombrott har hennes konst visats i oräkneliga prestigefulla sammanhang världen över. Hon är en av få svenska konstnärer med galleri, förutom i Stockholm, i både London och New York.


Målningen "Grottekvarn" valdes ut till Carnegie Art Award år 2000.


Säljs på Contemporary Art & Design
Visning 27 oktober – 1 november, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion 20 april, Arsenalsgatan 2, Stockholm



Till verket


Förfrågningar Kontakta specialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57