Kan inte nå servern

Contemporary Art & Design presenterar Dan Wolgers


Dan Wolgers


Dan Wolgers har en fantastisk förmåga att läsa av sin samtid. I princip alla hans verk och idéer blivit till välkända tidsmarkörer, ja rent av klassiker. Under ett par år i början av 1990-talet var Dan Wolgers ett eftertraktat byte för kritiker och tyckande allmänhet. 1991 kom den första stora konstskandalen, Wolgers banbrytande utställning på Galleri Lars Bohman, där han gav en reklambyrå fria händer att skapa en utställning i hans namn. Året efter var det dags igen, då släpptes den välkända gula telefonkatalogen där Wolgers låtit trycka sitt eget namn och telefonnummer på framsidan. Numera återfinns en av dessa kataloger i samlingarna på MoMa i New York. 1992 medverkade Dan Wolgers i grupputställningen "Se Människan" på Liljevalchs. Som en konstpolitisk handling lät han föra bort och sälja två av konsthallens bänkar. "Bänkstölden" fick stort utrymme i medierna och debattens vågor gick höga, inte minst när han sedan sålde kuvertet med delgivningen från Stockholms tingsrätt till sin norska gallerist.
Här slutar allmän väg, en svit fotografier utförda 1995-1998, med Vägverkets torra blåvita skylt, blev Dan Wolgers personliga stoppskylt. Budskapet kunde inte sägas tydligare än när bilderna för första gången presenterades i Wolgers utställning på Galleri Lars Bohman 1995.
" – Vi trodde aldrig den skulle sälja. Det var inget fotografi eller konstverk i traditionell bemärkelse, inte ljussatt eller redigerat i efterhand. Allt såldes. Bland annat till Statens Konstråd." Har Wolgers berättat.
Sviten består av fem olika motiv, alla med den blåvita vägskylten. Det som skiljer dem åt är den omgivande naturen då de alla är fotograferade på olika platser, de flesta på landsvägar söder om Stockholm. Bilderna är högt eftertraktade bland samlare och institutioner. De återfinns bland annat hos Moderna Museet som har hela sviten i sin samling.



Bjud på verk av Dan Wolgers

Säljs på Contemporary Art & Design
Visning: 15 – 19 april, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17.
Auktion: 20 april, Arsenalsgatan 2, Stockholm.
Från vänster; "Skulptur I (Glödlampor)", Utrop 25 000 – 30 000 SEK. "Ljusets hastighet", Utrop 15 000 – 18 000 SEK.



För frågor och konditionsrapporter Kontakta specialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57