Kan inte nå servern

Ny säsong – Nya höjdpunkter: Linn Fernström 'Ballongflicka'


Linn Fernström Ballongflicka


Auktionens målning ”Ballongflicka” rymmer många av de teman som är återkommande och så typiska för Linn Fernströms konstnärskap. Färgglada ballonger, den nyfödda bebisen, flickan med de stora ögon och en kvinna, konstnären själv som man endast ser konturerna av. Färgsprakande fåglar av olika arter rör sig huller om buller över duken som ramas in av gula krolliljor. Målningen är trots detta myller fullkomligt harmoniskt och balanserat uppbyggd. Linn Fernströms måleri är levande och ”Ballongflicka” är ett ypperligt exempel på detta.


”Hon slog igenom med dunder och brak för snart 15 år sedan och delade den svenska konstvärlden i två klaner. Linn Fernström har onekligen väckt starka känslor varje gång hon har spänt ett stycke linneväv runt en stadig ram och satt sin pensel mot målarduken. Det är lätt att känna igen Fernströms handlag i de nya verken, som visas på Bohman. Formaten är stora, koloriten mustig och penselföringen kraftfull. Gestalterna liknar dem som vi har träffat tidigare. En ung kvinna med konstnärens anletsdrag vandrar ensam med sina tankar, sluten och gåtfull, ändå blottad inför vår blick. En naken skrikande baby sträcker ut armarna mot tomrummet. Apor dansar. Storögda barn uttrycker allvar, som om ingen har lärt dem att skratta. Alla finns där, omsvärmade av gigantiska undulater, dagsländor, småfåglar och ballongkluster. Dessa återkommande motiv är inte utnötta än. De fortsätter att bära på outgrundliga historier.
Det sprakar av färger i Fernströms målade världar. Ljusa på ytan är de dock becksvarta inuti. Det finns något oroande hotfullt i dessa scener som pendlar mellan det vita i bakgrunden och det blodröda som nästan droppar från dukarna.”
(Utdrag ut Joanna Persmans recension i SvD, 27/8 2014)


Linn Fernström är en kontrasternas konstnär. Ytterligheter får plats i hennes ofta stora dukar; det vackra möter det groteska, det idylliska krockar med det skrämmande, det skira blandas med det kraftfulla och det stora samspelar med det lilla. Kanske är det helt enkelt så att Linn Fernström är konstnären som målar Livet. Utan att värdera de ingredienser som fyller våra dagar och år med händelser och intryck på någon inbördes skala, låter Linn Fernström dessa figurera om vartannat och hand i hand samspela på en av konstnären given plats. Linn Fernström är en dirigent som med järnhand styr en experimentell orkester. Låter det som en paradox? Ja kanske, men just däri ligger hennes styrka och särart. Linn Fernström intar en särställning i den svenska samtidskonsten.


Sälj din konst där du gör din bästa affär. Nordens ledande auktionshus står fortsatt för marknadens främsta resultat inom Fine Art. Bukowskis sålde under 2020 hela 8 av de 10 dyraste verken på auktionsmarknaden och uppnådde de högsta noteringarna för såväl samtida, modern som klassisk konst.



Bjud på verket

Utforska andra verk av Linn Fernström i auktionen

Signerad Linn Fernström och daterad 2014 a tergo. Duk 215 x 183 cm. Verket säljs på Contemporary Art & Design 20 April. Utrop 500 000 - 600 000 SEK


Säljs på Contemporary Art & Design
Visning: 15 – 19 april, Berzelii Park, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17

Auktion: 20 april, Arsenalsgatan 2, Stockholm


För frågor och konditionsrapporter Kontakta specialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57