Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - Victor Vasarely


Bukowskis presenterar Victor Vasarely, "BIOKTA-B" på höstens jubileumsauktion Modern Art + Design.


Victor Vasarely, född 1908 i Ungern, anses med sin nyskapande konst med fokus på kontrasterande färger och optiska illusioner vara en av huvudmännen bakom Opkonst-rörelsen. Undervisad av Láslo Moholy-Nagy kom han i kontakt med Kandinsky, Gropius, Le Corbusier och Mondrians verk samt funktionalismen vid Bauhaus, som även den gjorde starkt intryck på honom. 1930 flyttade Vasarely till Paris där han framgångsrikt arbetade som grafisk formgivare och systematiskt undersökte det optiska och känslomässiga omfånget hos de olika grafiska teknikerna. Det ledde till en ökad förståelse för den geometriska formen och dess förmåga att framkalla en sinnlig uppfattning av rymd, materia och energi. Vasarely utvecklade sin egen form av geometrisk abstraktion som han varierade i oändlighet därmed skapande olika optiska mönster med kinetisk effekt. Färg och form ansåg han vara oskiljaktiga och geometriska former arrangerades i fluorescerande färger på ett sådant sätt att ögat uppfattade en fluktuerande rörelse. Själv sammanfattade Vasarely detta förhållningssätt med orden: ”Varje form är grund för en färg, varje färg är attribut för en form”. På detta sätt överfördes former från naturen till rent abstrakta element i hans målningar.
Det aktuella katalognumret ”BIOKTA-B” kännetecknas av de så typiska för Vasarelys OP-artmålningar, hypnotiserande färgerna och förvrängda ytorna. Kompositionen består av två upphöjningar som glider nedåt i en grönblå kryssformad dal vilket gör ett fängslande intryck på betraktaren. Genom ett skickligt användande av skarpt avskurna hexagoner och kvadrater i förening med klara kontrastfärger förmedlas en vibrerande trompe l’oeil liknande dimensionalitet.

Lös etikett medföljer från Agence Maritime Delamare & Cie, på denna etikett ytterligare en etikett från Atelier Vasarely.

Läs mer om auktionen och utforska katalogen >

Till konstverket >


När är det visning och auktion?


Bukowskis Modern Art + Design
Visning 19 – 23 november, Berzelii Park 1, Stockholm, Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion 24 – 25 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61