Kan inte nå servern

Fördjupa dig i Fontana på Modern Art + Design


Lucio Fontana – "I do not want to make a painting; I want to open up space."


Tack vare att Sverige har en tradition av framsynta och kunniga gallerister så finns det i dag många samlingar med betydande internationell konst vilket har gjort oss till en betydelsefull internationell marknadsplats. När Lucio Fontana ställdes ut i Sverige under 1960- och -70-talen var det inte många som intresserade sig för hans verk, i dag är går hans målningar för mångmiljonverk. Bukowskis har till auktionen Modern Art & Design den 24-25 november fått förtroendet att sälja inte mindre än sex verk av Fontana i olika tekniker, bland annat en kosmiskt blå målning med tre snitt, en gouache på papper i intensivt gult och en glaserad skulptur i keramik.

Målningen "Concetto Spaziale" har inte varit ute på marknaden sedan 70-talet. Vi räknar med att både svenska och utländska kunder är intresserade. Tack vare framsynta gallerier i Sverige under 1950, -60 och -70-talen så finns det mycket fin internationell konst i Sverige, vilket har gjort Stockholm till en betydelsefull internationell marknadsplats, säger Lena Rydén, Specialist Modern konst på Bukowskis. Fontanas olika kreativa faser och tekniker finns representerade: målningen med snitt (sk tagli) är från 60-talet, den gula teckningen med stansade hål (sk buchi) är från 50-talet och den glaserade skulpturen är från 40-talet. Det är väldigt ovanligt att få sälja så många verk av Fontana med denna kvalitet på en och samma gång, fortsätter Lena Rydén.




Lucio Fontana, "Concetto Spaziale, Attese"


”Concetto Spaziale", Attese ingår i serien av Tagli (snitt) som Fontana utförde i Milano mellan 1958 och 1968. Tillsammans är de Fontanas största och mest varierade serie av ikoniska verk som har kommit att utgöra sinnebilden av konstnärens expressiva skapande.

En stor del i Fontanas dragningskraft var hans förmåga att sammanfoga skulptur och måleri. Hans val av former var inkonsekvent under hela hans karriär, från geometrisk perfektion till mer svårdefinierbara former. Det handlade inte om snitten eller punkteringarna i sig, utan om processen att nå dit. Fontanas verk var en produkt av sin tid, oavsett val av medium eller teknik. Läs mer om verket >

Utropspris 6 000 000 - 8 000 000 kr

Till ”Concetto Spaziale, Attese"



Lucio Fontana, "Senza titolo"


En stor del i Fontanas dragningskraft var hans förmåga att sammanfoga just skulptur och måleri. Hans val av former var inkonsekvent under hela hans karriär, från geometrisk perfektion till mer svårdefinierbara former. Det handlade inte om snitten eller punkteringarna i sig, utan processen att nå dit. Fontanas bidrag till ”The Spatalism movement” och de innovativa formerna han använde sig av har inspirerat en ny generation konstnärer att våga tänka ”outside the box”. Lucio Fontana’s verk var en produkt av sin tid, oavsett val av medium eller teknik. ”Art is eternal, but it cannot be immortal”, the First Manifesto of Spatialism, Lucio Fontana.

Utrop 600 000 - 800 000 kr

Till "Senza titolo"



Lucio Fontana, "Concetto Spaziale"


Auktionens målning är en Concetto Spaziale från 1954, lysande gult kontrasteras mot gröna och svarta prickar mot en mängd små hål (buchi). Detta verk av Lucio Fontana belyser en betydelsefull fas i Lucio Fontanas konstnärliga utveckling. I slutet på 1950-talet var det dags för Tagli, snitten som tillsammans med Buchi blir de former som han sysselsatte sig med fram till sin död 1968. Genom Concetto Spaziale lyckades Fontana sudda ut gränserna mellan måleri och skulptur.

Utrop 600 000 - 800 000 kr

Till "Concetto Spaziale”



"Lucio Fontana, Concetto spaziale (Teatrino)"


Multipel, orange serigrafi med präglade hål och silverfoliering, 1965/66, signerad i metallen L. Fontana och numrerad 30/50. 49,5 x 48 cm.

Utrop 30 000 - 40 000 kr

Till "Concetto spaziale (Teatrino)”


"Lucio Fontana, Utan titel, ur: "Dix eaux-fortes. L'Épée dans l'eau"


Multipel, orange serigrafi med präglade hål och silverfoliering, 1965/66, signerad i metallen L. Fontana och Etsning med akvatint och stansade hål, signerad och numrerad 56/75, 1962. Utgiven av Galleria Schwarz, Milano. 15 x 11,5 cm, bladstorlek 25,5 x 20,5 cm.

Utrop 15 000 - 18 000 kr

Till "Dix eaux-fortes. L'Épée dans l'eau”


"Portfölj "La lune en rodage I"


"La lune en rodage I", Carl Laszlo, Editions Panderma, Basel 1960, numrerad 79 (total upplaga 150+65 HC).

Ur boken är det signerade och daterade verket "Concetto Spaziale" av Lucio Fontana uttaget ur boken och inramat. Verket är tillverkat med bläckpenna och perforeringar på silverfärgad staniol. Ett äkthetsintyg från Fondazione Lucio Fontana är inkluderat.

Uttagna ur portfolion och inramade är även verk av Victor Vasarely, Fernandez Arman, Jean (Hans) Arp,
Roberto Crippa.

Portfolion innehåller även verk av bland annat Raymond Hains, Meret Oppenheim, Otto Piene, Heinz Mack, Hans Bischoffshausen, Piero Manzoni, Arnulf Rainer med flera.

Läs om hela innehållet i portföljen "La lune en rodage I”



Kontakta våra specialister


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61