Från vänster: Frama, "T-table" / Porträtt av Niels i hans hem / Sam Hecht, "Table, bench, chair" och Ronan & Erwan Bourollec, "Lighthouse Lamp".
Niels Strøyer Christophersen, designer, creative director och grundaren av Frama beskriver sitt hem som rå färg på en naken canvas där de rustika, spartanska väggarna möter de mest väsentliga interiörerna. Bukowskis hälsade på i hemmet till den danska designern och hans fru Franca-Christina Christophersens i deras avskalade lägenhet i Köpenhamn för att prata om hans arbete och filosofi kring inredning och konst, livet och allt därtill.
– Efter att ha bott nästan ett årtionde i Vesterbro, i Köpenhamn, längtade jag efter att påbörja ett nytt kapitel i alla aspekter av mitt liv. Jag ville framförallt hitta ett nytt hem, i en byggnad som inte var traditionell. Det skulle vara högt i tak och förmedla känslan av ett bo i ett faktiskt hus. Vårt nya hem hade stått tomt i ett par år efter att en urmakare flyttat ut och det var precis vad vi letade efter.
Niels Strøyer växte upp I ett tidstypiskt gult tegelhus från 50-talet med sina föräldrar och två bröder i Næstved, söder om Köpenhamn. Sin fru Franca-Christina som är ifrån Auckland, Nya Zeeland, träffade Niels i Köpenhamn, dit hon flyttat för att fullfölja sin karriär som konstnär och keramiker.
– Vi träffades av ren slump i en bokaffär i Köpenhamn när Frama introducerade en av våra nya böcker, SHARE, volym 1. Idag driver hon sitt eget företag som tillverkar keramik under namnet Objects-Franca. Jag är väldigt imponerad av det engagemang och fokus som hon har och jag är förväntansfull över att få följa henne både som keramiker och som konstnär.
Från vänster: Ronan & Erwan Bouroullec, "Lighthouse Lamp", visas här i Niels vardagsrum / Thonet, "Vienna" stol, modell 209.
Vad gjorde du tidigare i din karriär innan du lanserade Frama?
– Jag flyttade till Köpenhamn mer eller mindre samma dag som jag slutade gymnasiet och skaffade mig ett jobb inom byggindustrin. Erfarenheterna som jag fick där har påverkat och format mig långt efter och en av de främsta anledningarna till Framas direkta inställning till design och vad den skall vara.
Senare, studerade Strøyer kommunikation och marknadsföring efter att ha tillbringat sex månader i Paris, vilket också har haft betydande inflytande på hans intresse för konst och design.
– Det var otroligt stimulerande och inspirerande att bo i Paris. Att se och uppleva allt ifrån Cappellinis flagskeppsbutik, gallerier, Jean Prouvé, franska klassiker, skandinaviska klassikerkonstnärer och konstnärer så som Pablo Picasso och Ossip Zadkine. De många intrycken av konst och design, parallellt med en bohemisk inställning till livet och upplevelser från olika subkulturer lärde mig hur mångfald och kultur är universell och att vi är likvärdiga oavsett bakgrund.
Många år senare, 2011, lanserade Frama sin första kollektion. Det uppmärksammade och hyllade designföretaget startade med intentionen att skapa enkla objekt, med betoning på naturliga material som uppmuntrar ett medvetet liv. Frama representerar ödmjukhet och enkelhet där det subtila formspårket är det mest representativa för företaget och vad de står för.
Från vänster: Andreas Martin-Löf, "AML stool" / Thonet stol, "Vienna" / Per Holland Bastrup & Frama, "Triangolo".
Från vänster: Jonas Bohlin, "Concrete chair" / Ett urval av Niels konstböcker och tidningar.
Framas design och interiörerna som ni skapar karaktäriseras av organiska, naturliga material, hög kvalitet och enkel geometrisk form. Hur viktiga är dessa aspekter när du skapar eller letar efter ny design till ditt hem?
– Det har oerhört stor betydlese och jag investerar bara i design som besitter dessa kvaliteter. Det är framförallt genom val av material, mer än formen, som en möbel får liv.
Lägenhetens saknar både dörrar och lister som skiljer rummen åt och de olika utrymmena förflyttar sig sömlöst utan vare sig ornament eller andra dekorativa element som stör. Färgpaletten är dämpad och går i naturliga, varma och jordnära färger. Köksbänken sticker ut med en rosa, laxfärgad ton, men inte heller den upplevs skarp.
– Jag tror att det beror på att det är stenens naturliga färg. Vi omger oss av en mängd olika material i vårt hem som skapar liv iåt de olika färgnyanserna, alltifrån olika träslag, sten, keramik och metall som tillsammans skapar en helhet.
Något som sticker ut är "Concrete chair" av Jonas Bohlin, vilken har haft en stor betydelse för Niels och har det än idag.
– Den symboliserar något väldigt unikt, både styrka och skörhet, stabilitet och transparens, kraft och viktlöshet, maskulinitet och femininet. Den upplevs sofistikerad men samtidigt grov. Objektets olika egenskaper är enligt mig väldigt unikt och representerar en balans som bara ett fåtal föremål besitter.
Frånn vänster: Robert Wengler, "Folding/Picnic chair" / Sebastian Wrong, "Niche Table", limited "bespoke" edition.
Niels kök och ett urval av keramik från Frama
Vad betyder ditt hem för dig?
– Mitt hem är den plats som jag återkommer till efter långa arbetsdagar, middagar ute liksom resor. Mitt hem betyder en hel del för mig, det är svårt att föreställa mig en framtid utan just detta som mitt hem. Jag har gestaltat mitt hem i den omfattningen att det är en uppenbar förlängning av mig själv, men jag är också nyfiken på iden om att skapa ett nytt, andra hem.
Böcker har en tydlig närvaro i Strøyers hem. Han inspireras av litteratur och av människor som tänker förbi produkten och inspireras av en större vision. Han berättar att han värdesätter att läsa litteratur om bland annat Adolf Loos, Rem Koolhaas, Donald Judd, Peter Zumthor och Yamamoto. Just nu, läser han Human space av Otto Friedrich Bollnow som publicerades år 1963 och en biografi om Constantin Brâncuși som handlar om den resa han genomfört för att bli den konstnär som han är berömd för i dag.
Under september månad lanserade Frama utställningen ”An organic pattern” för att presentera nya designsamarbeten och den nya restaurangen i Org. St Pauls Apotek. En naturlig del i Framas vision om att varje år skapa nya inspirerande miljöer och sammanhang i deras ombytliga lokaler i Köpenhamn.
– Arbets- och utställningsnamnet ”An organic pattern” kom naturligt eftersom det redan är så starkt förankrat i Frama som varumärke och hur vi skapar och verkar.
I ett enskilt utrymmet i Org, St. Paul’s Apotek inredde de en alldeles egen avdelning för Framas kroppsvård och doftkollektioner, The St. Pauls Apothecary. Strøyer berättar att utrymmet reflekterar kollektionens naturliga ingredienser med jordnära väggfärger och struktur, en matta i sjögräs och hyllor i varma toner. Frama introducerade även en ny restaurangdel i St. Pauls Apotek vid namn Apotek 57 Eatery tillsammans med Chiara Barla, med tonvikt på färska och säsongsbaserade ingredienser.
Med tonvikt på naturliga material, enkla former och kompromisslös kvalitet fortsätter Frama sitt arbete med att koppla ihop det fantasifulla med det praktiska, vilket resulterar i en unik, varm och tilltalande estetik. Något som uppmärksammats både i Köpenhamn och internationellt i några av världens ledande interiörmagasin så som Architectural Digest, Vogue Homes, Wall Street Journal, SightUnseen med flera.
Nedan ser du ett kurerat urval möbler och föremål från NIels hem och Bukowskis utbud online, lägg ditt bud redan idag.