Kan inte nå servern

Ny säsong – Nya höjdpunkter: Exceptionella fåtöljer av Carl Bergsten

En av höjdpunkterna på Höstens Moderna auktion är två mycket ovanliga fåtöljer av arkitekt Carl Bergsten.

Fåtöljerna är formgivna till Strömsholmens Café på Industriutställningen i Norrköping 1906. Fåtöljerna var en bröllopsgåva från Carl Bergsten till sin nära vän och kollega Byggmästare Ernst Lundberg.

Arkitekt och möbelformgivare Carl Bergstens betydelse för den moderna arkitekturens och möbelformgivningens utveckling i Sverige under 1900-talets början kan inte överskattas. Flera av hans uppdrag, så som Industriutställningen i Norrköping 1906, svenska paviljongen vid världsutställningen i Paris 1925 och inredningen till MS Kungsholmen 1928 har haft en avgörande betydelse för utvecklingen av svensk arkitektur och formgivning.


Till Industriutställningen i hemstaden Norrköping 1906 utsågs Carl Bergsten(1879-1935), då 25 år, till huvudarkitekt. Åren dessförinnan hade Bergsten under en studieresa i Europa träffat arkitekt Josef Hoffmann i Wien och blivit inspirerad av honom och hans kollegor verksamma i den progressiva Wiener Secessionen. Bergsten tog med sig intrycken hem till Sverige och genomförde 1906 en av de största moderna manifestationerna i svensk historia. Till Strömsholmens Café och Restaurang formgav Bergsten bland annat en stol och en fåtölj som med sina strama geometriska former och med tekniska innovationer kom att skriva svensk möbelhistoria. Fåtöljen som enligt bilder från utställningen bara tillverkades i få exemplar, är ytterst ovanlig och enligt vår kännedom har den i modern tid aldrig förekommit på marknaden utan endast förekommit publikt på Norrköping stadsmuseum. Sannolikt förstördes majoriteten av stolarna i en brand under 1930-talet, utställningsbyggnaden revs sedermera under 1940-talet. Dessa två exklusiva fåtöljer, är sannolikt Bergstens första utförda exemplar då de båda skiljer sig i utförande, med udda tillverkningsdetaljer och materialval.

Bergstens innovativa formgivning krävde sin tillverkare vilket Bergsten hittade med Gemla Leksaksfabrik i Diö. Den då nya böjträtekniken som inspirerat honom under mötet med Josef Hoffmann i Wien krävde en ambitiös producent. Tillsammans med Gemla experimenterade de med material och tekniker för att framställa de första böjträmöblerna i Sverige, auktionens två fåtöljer.

Byggmästare Ernst Lundberg (1878-1946) föddes i Strömsbro i Gävle. Efter examen till byggnadsingenjör i Stockholm blev Lundberg snabbt framgångsrik för sin enorma yrkeskunskap och sitt glada humör. Industriutställningen i Norrköping 1906 var ett av hans första större projekt och blev startskottet för en lång och nära vänskap med Carl Bergsten. Ernst Lundberg gifte sig år 1906 med Astrid Lundberg. Carl Bergstens bröllopsgåva, de två fåtöljerna, har följt familjen sedan dess. Ernst Lundberg samarbetade med flera arkitekter under sin karriär och blev en framgångsrik byggherre.

Fåtöljerna säljs på Bukowskis Modern Art + Design
med utropspris: 250 000–300.000 kr/styck

När är det visning och auktion?
Visning 19 – 23 november, Berzelii Park 1, Stockholm.
Auktion 24 – 25 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Välkommen för inlämning och värdering!

Nu påbörjar vi inlämningen för kommande auktioner. Välkommen att kontakta oss idag.

Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60