Kan inte nå servern

Bukowskis x Svenskt Tenn en succé - färgen bärnsten lanseras på nytt hos Svenskt Tenn i november

Krukan Hortus lanserades exklusivt först på Bukowskis.com i samband med Bukowskis 150-års jubileum. Krukan såldes i en limiterad upplaga om 100 stycken med en etsning i botten som visar på det unika samarbetet Bukowskis och Svenskt Tenn emellan. Samarbetet blev en fantastisk succé och samtliga krukor sålde slut inom några minuter.


Bukowskis presenterade tillsammans med Svenskt Tenn en jubileumskruka i form av klassikern Hortus, som lanserades i den eleganta färgen bärnsten. Detta var första gången krukan Hortus tillverkades i en helt ny färg sedan den formgavs och producerades i glas i början på 1940-talet. Samarbetet blev en fantastisk succé och samtliga krukor sålde slut inom några minuter.

Jubileet ger oss en unik möjlighet att lyfta fram Bukowskis historia samt hylla det bästa inom konst och design genom tiderna fram till idag. Det är därför glädjande att vi nu kan presentera en riktig klassiker i en unik jubileumsupplaga tillsammans med Svenskt Tenn. Ett företag som delar våra kärnvärden och fokus på långsiktighet och kvalitet. Det är fantastiskt att vi på detta sätt får uppmärksamma Hortuskrukans vackra och tidlösa formgivning, säger Louise Arén, VD för Bukowskis

Josef Frank formgav den ursprungliga Hortuskrukan i mässing, 1938. Senare under krigsåren, då all metall var hårdvaluta, lät Estrid Ericson glasbruket Gullaskruv göra en variant i glas. På Svenskt Tenns vårutställning 1942, visades Hortuskrukan i rubinrött, smaragdgrönt och stomatolblått glas. Idag tillverkas mycket av Svenskt Tenns breda glassortiment hantverksmässigt på Reijmyre Glasbruk, likaså denna jubileumsupplaga.

Bukowskis är en kvalitetsdriven aktör som värnar värdet av Svenskt Tenn som en kulturinstitution och som uppskattar det hantverk som ligger bakom våra produkter som säljs i nytillverkad upplaga i vår butik för att i nästa led säljas vidare, bland annat hos Bukowskis. Det här är en hållbar relation som pågått sedan lång tid tillbaka och något som är värt att fira med denna jubileumsutgåva, säger Maria Veerasamy, VD för Svenskt Tenn.


Samarbeten under jubileumsåret

För att fira 150-årsjubileet har Bukowskis under året bjudit in till flertalet innehållsrika auktioner, kurerade utställningar, unika samarbeten och produktlanseringar. Denna jubileumskruka släpptes i en limiterad upplaga om 100 stycken och lanserades och såldes initialt exklusivt på Bukowskis.com med start kl.16.00 den 18 augusti, 2020. Samtliga krukor är signerade i botten i form av en etsning i glaset, som visar på proveniensen och det unika samarbetet Bukowskis och Svenskt Tenn emellan.
Läs mer om Bukowskis samarbeten under jubileumsåret här >