Nu pågår visningen av vårens stora exceptionella slagauktion med modern design: Modern Art + Design. Urvalet är noggrant kurerat och handplockat av Bukowskis designspecialister för att presentera ett modernt urval av internationell och nationell formgivning. Vi har pratat med Bukowskis specialister för design & modernt konsthantverk, Eva Seeman, Jonatan Jahn och Camilla Behrer om objekt i vårens slagauktion som går av stapeln 22 maj.
Vilka är dina favoritobjekt i auktionen Modern Art + Design?
3. EDWARD HALD, graal, Orrefors 1920. Detta är ett praktexemplar på tidig tunn-väggig graalvas av en typ som visade hur nyskapande det lilla glasbruket Orrefors var redan i början av den nystart som initierades av konsul Ekman år 1917. Dekoren är mycket up-to-date med slingrande växtornamentik i blått mot en lejongul fond. Så prisvärd!
41. WILHELM KÅGE, vas "Surrea", Gustavsberg 1940-tal.
De förskjutna formerna gjorde det vanskligt att bränna dem och få dem brända i gott skick, utan att få för allvarliga bränningssprickor.
Surreorna visades för första gången på utställningen "Idyll och Panik i brännugnen" på Nordiska Kompaniet år 1940. Med namnet på utställningen visade Kåge på dramatiken efter bränning då de öppnade brännugnen och visade föremål som smält samman eller fallit ihop. En del av dessa "misslyckanden" ställdes ut på samma premiärutställning och de är – liksom Surreorna – eftersökta samlarobjekt.
144 & 145. WIWEN NILSSON, ljusstakar, ett par, Lund 1943 & WIWEN NILSSON, cocktailshaker, Lund, 1960.
Historien är välkänd om hur Wiwen Nilssons utställda silver på Jubileumstutställningen i Göteborg år 1923 fick utstå hård och oresonlig kritik från samtida recensenter. Omdömet var att han behandlade silvret som plåt och inte betonade materialets kvaliteter. Man kan gissa att han något tilltufsad återvände till verkstaden i Lund och började renodla sina idéer. Han fick dock revansch! Nationalmuseum köpte tio föremål av Wiwen vid Stockholmsutställningen 1930, det som visades där hade en mer betonad form, ett renodlat geometriskt formspråk. Det var ett formspråk Wiwen höll fast vid under resten sin verksamma tid. Båda de utvalda föremålen är ritade på 1930-talet och visar hur Wiwen använde sig av geometrin med den sfäriska, kvadratiska och facetterade formen på olika sätt.
205. AXEL EINAR HJORTH, bord "MORA", Nordiska Kompaniet, beställt av Stockholmsutställningen 1930.
Idag är det svårt att förstå att Axel Einar Hjorths roll som chefsarkitekt på Nordiska Kompaniets föll i glömska under den senare delen av 1900-talet. Hans storhet uppvisade mångsidighet som möbelarkitekt, där de svenska rötterna blandades upp med den förfinade elegansen av den franska art décon. De möbler ateljén ritade under de cirka tio år han var verksam vid varuhuset känns ständigt aktuella och attraktiva bland samlare och inredare. Utställningsmöblerna är idag verkliga rariteter och att vi så snart igen skulle få glädjen att sälja ett av Mora-borden som beställdes av Stockholmsutställningen är otroligt spännande! Den dokumenterade inredningen av Hjorths Mora-möbler på Stockholmsutställningen utgjordes av ett hörnskåp, ett par klädda stolar och bordet Mora. Bordet som vi nu vet att det tillverkades två stycken av. Det återstår att se om det tillverkats fler av de andra modellerna. Våren 2017 såldes det första Mora-bordet till ett klubbat belopp om 320,000.