Kan inte nå servern

Important Spring Sale presenterar ett betydande verk Francis Newton Souza

Porträtt av en man

Francis Newton Souza föddes 1924 i den portugisiska kolonin Goa, Indien. Som barn flyttade han med sin mamma från Goa till Bombay. Där växte han upp i en katolsk miljö och gick i en skola driven av jesuitpräster varvid han mötte den religiösa ikonografi som kom att ge honom en stor del av sin konstnärliga vokabulär. Souza var rebellisk som ung och blev vid 15 års ålder relegerad från skolan när han blev påkommen med att rita pornografiska bilder på skolans toaletter. Senare började han på J.J School of Art i Bombay men blev även där avstängd då han och 21 andra studenter gick med i Gandhis “Lämna Indien-rörelse”. Efter dessa nederlag valde Souza att inte återvända till sina konststudier utan fortsatte att utforska sin konstnärliga bana själv.

Souza var ofta provokativ och kontroversiell i sina motivval och utforskade teman som erotik, religion, (katolicismen i synnerhet) och dikotomin ont och gott. Under sin långa karriär experimenterade han med en rad stilar och uttryck, men det är för hans starka, figurativa måleri med drivna svarta linjer utförda i London under 1950- och 60-talet som han är mest uppskattad för. Souzas kraftfulla och känslosamma porträtt fångar essensen hos den avbildade på ett rått och ofiltrerat sätt som lämnar få betraktare oberörda. Hans porträtt är inte bara avbildningar av fysiska likheter, utan snarare uttryck för inre känslor och psykologiska tillstånd. Genom att använda överdrivna drag och intensiva penseldrag kunde Souza förmedla en känsla av intensitet och djup i sina porträtt, vilket skapade en koppling mellan betraktaren och motivet. Hans porträtt avslöjade ofta den inre oron och komplexiteten i den mänskliga erfarenheten, vilket gör porträtten både fängslande och tankeväckande. Sammantaget är Souzas porträtt ett bevis på hans konstnärliga vision och hans förmåga att fånga essensen av sina motiv på ett verkligt effektfullt sätt. Souzas period i London, under vilken auktionens målningen är utförd, betraktas allmänt som höjdpunkten i hans karriär, det var då han var som mest driven och hade möjlighet att producera verk i större skala. Under sin levnad kom Souza att bli en av Indiens mest inflytelserika moderna konstnärer.

Verket visas på "Modern and Contemporary South Asian Art", Bonhams, New Bond Street, London den 2-4 juni, och på Bukowskis Important Spring Sale, Stockholm från och med den 5 juni.

Utrop 1 500 000 - 2 000 000 SEK

Till verket
› Signerad Souza och daterad 1956. Pannå 99 x 61 cm.


Important Spring Sale

Visning 5 – 10 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion 11 – 13 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen


Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Mark Sjöberg
Stockholm
Mark Sjöberg
Specialist konst, grafik
+46 (0) 707 88 84 72
Rasmus Sjöbeck
Stockholm
Rasmus Sjöbeck
Assisterande specialist klassisk konst
+46 (0)727 33 24 02
Skapa ett konto på Bukowskis
  • Kom igång med att köpa och sälja
  • Favoritmarkera föremål
  • Spara dina sökningar
Har du redan ett konto?