Bild ovan: Fujiwo Ishimoto, keramikfat, såld våren 2016, slutpris 3 200€
Den finländska designens guldålder är känd världen över. De stora namnen, Alvar Aalto - Ilmari Tapiovaara, Tapio Wirkkala, Kaj Franck och Timo Sarpaneva - fortsätter att locka köpare både på auktioner och med nytillverkning. Med vad händer inom den finländska designen idag?
Efterkrigstidens utmaningar fick sitt uttryck formgivarnas val av material, föremålens mångsidiga funktioner samt i en hög kvalitet och tålighet. Liknande utmaningar möter även dagens formgivare när de arbetar i en värld där klimatförändringar,
ökad konsumtion och ett ständigt ökande tempo ställer höga krav på de föremål de producerar. Inom de finländska designkretsarna ser vi ett ökat intresse för design som inredning, men även konstnärlighet och konstföremål är populära.
Till exempel Pekka Paikkari, Kim Simonsson och Jasmin Anoschkin representerar den konstnärligt inriktade designen och de tredimensionella konstverkens värld medan till exempel Fujiwo Ishimoto, Erna Aaltonen, Harri Koskinen och Saara Hopea riktar sig på design som bruksföremål. Designerns arbete skiljer sig i sin mångsidighet från till exempel bildkonstnärens i och med de utrymmen och verktyg som behövs för att bearbeta glas eller keramik. För att tillverka ett glasföremål behövs glashyttan, verktyg för att bearbeta glaset samt hela hyttans personal. Det är precis den mångsidigheten som bidrar till glasföremålens fascination: samarbetet, planeringen och något lite magiskt som bidrar till den färdiga glasprodukten.
Hittils är det mest de klassiska design produkterna så som Alvar Aalto, Iittala, Arabia, Paavo Tynells lampor och Björn Weckströms klockor som fascinerat utländska köpare. Under de senaste åren har även nutidsdesignen väckt uppmärksamhet utomlands, till exempel bland samlare i Japan finns ett stort intresse för finländsk nutidsdesign.
Medvetenhet om begränsad tillgång till råvaror samt en önskan om att byta engångsföremål mot hållbarare utveckling styr köparna till design. "En fungerande ide tillsammans med kvalitet leder till en produkt man har nytta och nöje av länge" berättar Dan von Koskull, design specialist på Bukowskis i Helsingfors. Därför är andrahandsmarknaden, även för nyare designprodukter, populär. "Om man tar hand om sitt föremål eller sin möbel kan ofta få tillbaka en stor del av köpesumman. Kvalitet är alltid populärt."
HELSINKI TODAY - CONTEMPORARY ART
Visning och auktion 5-12 oktober
Visningen sker på Stora Robertsgatan 12, Helsingfors
Katalogen publiceras 29 september på www.bukowskis.com