Oscar Lycke, Landscape motif.
Signed Oscar Lycke. Canvas 112 x 133 cm.
Oscar Lycke är mest känd för sina uttrycksfulla landskapsmålningar i nationalromantisk och realistisk stil. Motiven var ofta vyer, skogar, forsar och sjöar hämtade från västernorrland. Oscar Lycke ställde oftast ut i norra Sverige men även med en utställning i New York, med stor framgång.
Auktionens målning skildrar ett landskap med vacker skymningshimmel. Oscar Lycke fångade det berömda nordiska ljuset på bästa möjliga sätt. Denna del av Sverige var då - och än idag - en populär plats för turism och själsligt välbefinnande.
Auktionens vy härhör förmodligen från Västernorrland. Målningen står som ett bevis på Lyckes hängivenhet för sitt hantverk och hans djupa koppling till sina rötter. Trots tidiga utmaningar i karriären mötte Oscar Lycke lovord för sina norrländska landskap, i linje med den växande uppskattningen för den norrländska romantiken. Den unge konstnären tog sig gärna ut på långa strövtåg i vildmarken och hade självklart penslar och staffli med sig. Tidningen Dagens Nyheter uppmärksammade Oscar Lycke i april 1903, då han gjorde en lång skidfärd i Oviksfjällen i västra Jämtland och besökte samernas läger.
Noterbart är att medan Oscar Lycke mötte framgång med svenska utställningar, blev hans måleri inte okänt utomlands. Hans första och enda utställning i New York var en rungande framgång, där var och en av hans målningar hittade köpare, vilket gav förväntningar om framtida internationell dragningskraft. Strax innan den internationella målerikarriären gavs ytterligare möjlighet, avled Oscar Lycke sorgligt nog 1927.
Under sitt liv bodde Sundsvalls-sonen Lycke på olika platser i Sverige, bland andra Delsbo i Hälsingland, vid Indalsälven i Bodacke, i Sundsvall och i Räfsnäs i Stockholms skärgård.
Mot slutet av hans liv gav ödet honom en utmaning när han brottades med en obotlig synskada. Oscar Lycke avled redan 1927, vid endast 50 års ålder. Vid det laget var han mycket sjuk och nästan helt blind.
Norrländska vyer från bland annat Indalsälven och Ångermanälven, gärna med norrsken och solnedgångar, gav honom lovord i konstspalterna under hans relativt korta yrkesliv. Hans måleri karakteriseras främst som en blandning av nationalromantik och realism. Tillsammans med bland andra Gustaf Fjæstad, Rickard Lindström och Bror Hillgren ställde han även ut gemensamt under 1900- och 1910-talen.
”Ingen annan Norrlandsmålare har så kunnat giva den färgglädje och intensiva stämning, som man möter i Oscar Lyckes tavlor.
Lycke var framförallt snömålaren och kanske ingen som han kände det vackra poesimättade i ett vinterlandskap. Gustaf Fjaestad är snömålarens mästare på sitt sätt, med det kalla och mästerligt utförda. Oscar Lycke var poeten som såg snölandskapet med skaldens varma känslor.
Oscar Lycke hade en gång en utställning i Amerika, som blev en succé och man förstår i synnerhet svensk-amerikanernas entusiasm inför dessa poesifyllda vinterlandskap.”
Utdrag ur recension, Sundsvalls Tidning