Stig Claesson, oil on canvas, signed.
Rast i hagen (Två kossor solar sig). 92 x 73 cm.
God kondition.
Stig ”Slas” Claesson, Pablo Picasso och Miles Davis hängde alla i stadsdelen Saint-Germain-des-Prés i 1950-talets Paris.
Slas reste till Frankrike i mitten av 50-talet för att studera måleri. I böckerna ”Om vänskap funnes” och ”Efter oss syndafloden” berättar han om sin tid i Paris.
För Stig Claesson var Paris-åren inledningen på en lång och framgångsrik karriär som författare och konstnär.
”Slas var ett namn som kom till, när han var i övre tonåren. Han signerade sina teckningar med dessa fyra bokstäver till mitten av 70-talet. Sedan använde han för- och efternamnet och han var aldrig Slas med sina nära vänner. De kallade honom Stig John.
Kärt barn har många namn och denne konstnär var dessutom mycket mångsidig. Han rörde sig ledigt mellan olika genrer. Han tecknade detaljerade stadsbilder, ofta från Södermalm, han målade porträtt och skildrade den svenska landsbygden i olja.”
Ur text i DN Kultur, om utställningen på Kulturhuset i Stockholm 11 juni 2011.
”Slas i våra hjärtan. Slas tillhör de allra mest läsvärda - och läsvänliga! - svenska författarna, med ett tonfall som är något alldeles eget; de flesta av Slas böcker utmärks dessutom av en alldeles underbar, lagom bisarr humor.
Författaren Claes Hylinger gjorde följande helt korrekta reflektion i DN 7/1 2008:
”Det är nästan omöjligt att läsa Stig Claesson utan att höra hans röst. Jag tror mig veta att det var en mycket koncis söderdialekt han talade, men det har ju jag som göteborgare egentligen ingen aning om. Jag vet bara att det var en röst man inte glömmer och att man hör den så fort man slår upp en bok av honom."
Ur DN Kultur, 25 augusti 2008.