Tora Vega Holmström, canvas on panel, signed verso in pencil
Stilleben med snäckor samt a tergo "Antoine sover". 45,5 x 37,5 cm.
Good condition
Auktionens målning med motiv av strandfynd är troligen utförd sommaren 1939 i Marseille, platsen där Tora Vega Holmström bodde under flera somrar och skaffade sig en stor vänkrets.
Marseille kom att bli som ett andra hem för henne, en ruffig hamnstad tyngd av arbetslöshet och sociala problem. Här fann hon karaktärsfulla ansikten och nya motiv som hon kom variera under många år. Under sommaren i Marseille utförde Tora bland annat stilleben-måleri föreställande strandfynd, snäckor och fiskar.
En dag i Marseille såg Tora en kvinna hon absolut ville porträttera. Kvinnan Cathérine visade sig vara analfabet och sjubarnsmamma, med ursprung i Algeriet. Hon blev en av Toras allra mest uppskattade modeller. Cathérine är också förklaringen till det motiv som finns på detta konstverkets baksida, en oljemålning föreställande en sovande gosse. Den unga pojken Antoine, som där är avbildad, är Cathérines yngsta son. Under sommaren 1939 utförde Tora Vega Holmström flera porträtt av Cathérine och hennes son, däribland målningen "Cathérine och Antoine” vilken ingår i samlingarna vid Malmö Museum.
Dagarna före utbrottet av Andra världskriget befann sig Tora Vega Holmström i sitt Marseille. Hon hade under våren lidit av ledgångsreumatism och astmaliknande allergi, till följd av guldsalt-injektioner hon fått i Sverige. En ung konstintresserad läkare i Marseille, André Sarradon, hade tagit sig an Tora och hjälpte henne med ordinationer. Tills han en dag på kliniken, den 25 augusti 1939, sade: ”Packa fort och res!"
Flykten genom Europa blev strapatsrik. Tora lämnade Marseille den 27 augusti 1939. Först med tåg till Paris, därefter vidare med flyg till London. Den 13 september 1939 anlände hon med en av de två överfulla Sveabåtarna till Göteborg. Samma datum som tyska trupper invaderar polska Gdynia. Vid kajen i Göteborg möttes Tora av brodern Torsten och hans familj.
Tora Vega Holmström hade varit lycklig sommaren 1939, i det lilla Marseille-hotell som hon brukade bo på under sommarmånaderna. Hon kände sig hemma i Marseille och det var hjärtslitande för henne att behöva lämna staden hals över huvud.
”En del av det hon målat under sommaren i Marseille hade hon måst lämna kvar, men en liten låda hade hon sänt med båt hem till sin "förgyllerska”, dvs den ramtillverkare som hon brukade frekventera i Malmö."
I den låda som Tora Vega Holmström lyckades rädda, återfanns auktionens målning.
Färgstarka Tora Vega Holmström blev en av de ledande och tidiga modernisterna i Sverige. Hennes målningar kännetecknas av en ofta kraftfull och flammande kolorit, färger hon lärde sig att använde efter konststudier i Österrike, med intryck av Adolf Hölzels färglära.
När hon återvände till födelseorten Åkarp i Skåne fann hon istället en stor förebild i konstnären Axel Törneman och kände även stor beundran för konstnärsparet Gabriele Münter och Vasilij Kandinskys måleri.
Tora Vega Holmström var en stark, självständig personlighet, uppfostrad i intellektuella och kulturella miljöer i Lund. Hon utbildade sig på Valand i Göteborg, med neoimpressionisten Carl Wilhelmson som lärare. Tora Vega Holmström utmärkte sig tidigt som modernist och mötte kubism, expressionism, futurism och orfism i Paris i 1900-talets början. Samtidigt hade hon tät kontakt med konstnärer ur det tyska avantgardet.
Tora Vega Holmström är representerad vid Nationalmuseum, Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Helsingborgs museum, Malmö museum, Länsmuseet Gävleborg, Norrköpings konstmuseum, Kulturen i Lund och Ystads konstmuseum.
Källa: Birgit Rausings bok ”Tora Vega Holmström” (Rabén & Sjögren 1981)