No connection to server

Fanny Brate

(Sweden, 1861-1940)
Fanny Brate
(Sweden, 1861-1940)

Fanny Brate, oil on canvas, signed.

Landscape. 32.5 x 59.5 cm.

Insignificant surface dirt.

More information

Fanny Brate var en svensk bildkonstnär och som dotter till hovbokhållaren Johan Fredric Gustaf Oscar Ekbom och Henriette Alexandrine Dahlgren föddes hon i Arvsfurstens palats. Hon sägs ha inspirerat den samtida Carl Larsson i hans akvareller av idylliskt familjeliv.

Hon började studera vid Konstakademien i Stockholm 1879 med August Malmström som lärare. År 1885 erhöll hon Kunglig medalj för verket Konstvänner, vilket porträtterar målarinnan själv omgiven av en barnaskara. Hon studerade på Académie Colarossi i Paris 1887 med understöd av ett Konstakademiens resestipendium och gjorde ytterligare studieresor, bland annat till Paris 1889 och till Tyskland, Danmark, Norge, England, Österrike och Italien.

Hennes ofta ljusdränkta interiörer från tiden efter förra sekelskiftet med en finstämd realism, för tanken till impressionisterna och Skagenmålarna. Många av hennes målningar avbildar hennes egna barn i olika sammanhang, och hennes intresse för barn sträckte sig till att illustrera en rad barnböcker, exempelvis Mormors äventyr, och även till att aktivt delta i utbildningsdebatten.

Som andra kvinnliga sekelskiftesmålare stod hon i viss mån i skuggan av sina manliga kollegor, men till skillnad mot många av sina kvinnliga kollegor som gifte sig, fortsatte hon att måla efter äktenskapet och livet ut. Brate kämpade hårt för kvinnliga bildkonstnärers möjlighet att etablera sig på den mansdominerade arenan.

En Minnesutställning på Nationalmuseum 1943 visade på Fanny Brates stora betydelse. Hon har varit flitigt utställd, både under sin livstid och under senare år. Hon var med i den stora utställningen Hemma - skandinaviska interiörer i konsten, Nationalmuseum, 2010, liksom i Ljusets magi - Friluftsmåleri från sent 1800-tal, Prins Eugens Waldemarsudde 2016 och Salongsmåleri på Prins Eugens Waldemarsudde och De drogo till Paris på Liljevalchs Konsthall 1988. Fanny Brate representerade Sverige på Internationale Kunstausstellung, München, 1892, var med på den stora Stockholmsutställningen 1897 och på Världsutställningen i Saint Louis 1904, där hon erhöll en bronsmedalj för målningen Nyckelharpspelare.

Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
12 000 SEK
The auction is closed.
Purchasing info
Contact
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)702 53 14 89

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service