Carl von Linné:
Öländska och gothländska resa på riksens högloflige ständers befallning förrättad åhr 1741. Med anmärkningar uti oeconomien, naturalhistorien, antiquiteter &c. med åtskillige figurer.
Stockholm och Uppsala, hos G. Kiesewetter, 1745. 19,5 x 11,5 cm. [14] + 374 sid. + 2 utvikbara graverade kartor + 1 utvikbar graverad plansch. Med flera träsnittsillustrationer i texten.
Nött samtida skinnband (spegelband), ryggen med upphöjda bind, guldornerad rygg, röd titeletikett i marokäng och pärmar med blindpressad och stänkt dekor samt röda snitt. Främre ytterfalsen lagad och den bakre med litet maskhål nederst, främre innerfalsen diskret förstärkt. Övre delen av det marmorerade främre fribladet bortklippt och nedre marginalen på titelbladet bortrivet, sannolikt avlägsnande gamla namnteckningar. Sporadiska småfläckar. En gammal lagning i texten på s. 164. Med stämpel för Lars P. Hülphers och namnteckning av H. G. Carlson daterad 1837 samt en anteckning att bandet är skänkt av löjtnanten August Carlson 1862.
Soulsby, A catalogue of the works of Linnæus, 202.
Sten Lindroth skriver om Linnés resa som påbörjades våren 1741: ”Beslut därom hade fattats av ständerna, och instruktion utfärdades av Manufakturkontoret. Enligt den skulle han på de båda öarna uppspåra färgväxter för textilindustrin, leta efter ler- och jordarter, förteckna apoteksörter samt i övrigt anteckna allt som hörde till naturalhistorien. Linné organiserade expeditionen, liksom förut dalaresan, i form av en resesocietet med sex yngre medhjälpare, av vilka en svarade för botaniken, en för mineralogin, en för kassan osv. I mitten av maj bar det av, över Sörmland och Östergötland nådde sällskapet Kalmar för att överskeppas till Öland; i slutet av augusti var man tillbaka i Stockholm”. Lars Petter Hülphers (1746-1800) var bror till topografen Abraham Hülphers.