No connection to server
263
1447549

Ella Tillema

(Sweden, Born 1983)
Estimate
20 000 - 30 000 SEK
1 780 - 2 670 EUR
1 790 - 2 690 USD
Hammer price
19 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photographs and Contemporary Art
+46 (0)702 63 70 57
Ella Tillema
(Sweden, Born 1983)

"Landscape"

Signed Ella Tillema and dated 2011 - 2015 verso. Oil on canvas 160 x 250 cm.

Provenance

Galleri Thomas Wallner, Malmö.
Relocating – a Private Collection of Nordic Contemporary Art, Sweden.

Exhibitions

Galleri Thomas Wallner, High Court Malmö, "Elisabeth Frieberg, Tomas Lundgren och Ella Tillema", September 26 - November 29 2015.
Falsterbo Strandbad konsthall, Falsterbo, group exhibition, 2016.

More information

Ella Tillema arbetar främst med måleri i stora format men även med text, grafik och musik i olika former. Hon har nämnt punkmusik, Valerie Solanas och gerhard Nordström som några av sina inspirationskällor. Hon har ställt ut på bland annat Ayumi Gallery i Tokyo, Ljungbergmuseet, Falsterbo Konsthall, Lunds Konsthall, Krognoshuset, Galleri Thomas Wallner, Borås Konsthall.

”Landskap” är en mörk målning med en lerig åker i förgrunden, en upplyst byggnad och en mörk och molnig himmel längst upp. Vid en snabb anblick kan man konstatera att tavlan föreställer köpcentret Entré i Malmö. Leråkern skulle kunna symbolisera ett samhälle i samklang med naturen men refererar också till diskussionen kring minskande jordbruksmark i Skåne när bördig mark upplåts till köplador, parkeringsplatser och industri. Köpcentret representerar ett samhälle som bygger på snabb konsumtion, utan tanke på naturen som det trots allt hämtar sina resurser ifrån. I målningen finns tydliga referenser till Gerhard Nordströms monumentala målning ”Höstplöjning”. Även Nordströms konstnärskap präglades av en stark politisk övertygelse och ett miljöengagemang. Han är främst känd för antikrigssviten ”Sommaren 1970 - utflykt i det gröna”, en skarp kommentar till Vietnamkriget och massakern i Song My där han kombinerade det skånska landskapet med de ohyggliga bilderna från massakern.

Malmö konstmuseum och Statens konstråd är två av de institutioner som har verk av Tillema i sin samling. Statens konstråd presenterar henne på följande vis:
”Det vilar något precist och stämningsfullt över Ella Tillemas målningar. Oberoende av om hon avbildar människor, natur eller ett så enkelt motiv som utsikten mot en blå himmel så är bildrummet avskalat och berövat alla störande element som kan distrahera oss. Ibland ger motiven ett närmast meditativt intryck, men den känslan är bedräglig. Under ytan, bortom det vi ser, ruvar ett odefinierbart hot. En olust som bara växer och växer. Sida vid sida umgås behovet av kontroll med insikten om vår nakna maktlöshet.
– Det är den sorgen jag vill bearbeta i mina målningar, säger Ella.
– ”Til things are brighter, I’m the Man In Black”, sjunger Johnny Cash. Det handlar om sorgen över att vara maktlös, men också sökandet efter en gemenskap med betraktaren. En gemenskap som kan leda till handling.
[…]
Ella Tillema är en konstnär med ett budskap. Hon är djupt engagerad i vad som händer med planeten, stödjer den antikapitalistiska rörelsen och oroas av hur vårdslöst vi handskas med naturen.
Ella Tillema beskriver sig själv som en politisk konstnär, men inte en plakatmålare som svingar slagord omkring sig. I hennes verk finns det ett otal lager, som varsamt placerats ovanpå varandra. Det gör att betraktaren själv måste skapa en relation till verket, det finns inget budskap som berättar vad vi ska tycka eller tänka.
– Är det ett enda budskap som jag vill förmedla med min konst så är det hur vi upplever att vara människor idag, säger Ella.
– Konsten måste få vara eftertänksam. Den kan aldrig användas för att bara basunera ut åsikter.”