No connection to server
Theme auctions online
Helsinki Winter Sale F504
Auction:
Selected Gifts E1128
Auction:
Curated Timepieces – November F529
Auction:
Josef Frank and Friends – Winter Edition F534
Auction:
Jern's Weapon Collection E1122
Auction:
A Swedish Private Collection F578
Auction:
The Beautiful Line F593
Auction:
Design Jewellery Online E1100
Auction:
498
1354521

Asmund Arle

(Sweden, 1918-1990)
Estimate
40 000 - 50 000 SEK
3 560 - 4 450 EUR
3 630 - 4 540 USD
Hammer price
32 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)702 53 14 89
Asmund Arle
(Sweden, 1918-1990)

"Häst som rullar runt"

Signed A. Arle, numbered 3/8. Sculpture, patinated bronze, length ca 51.5 cm, width ca 28, height ca 28.5 cm. Foundry mark Cire Perdue J N Rosengren Limhamn.

Literature

Viveca Wessel, "Asmund Arle", Sveriges Allmänna Konstförening, publikation 105, 1996, compare image of monumental version exhibited in Kungsträdgården, Galleri Heland, year 1969, p. 87.

More information

Viveca Wessel skriver om motivet:
"I november 1969 strax innan placeringen i Fredriksdals bostadsområde i Helsingborg ställdes skulpturen "Häst som rullar runt" ut på Galleri Heland i Stockholm. De boende i Fredriksdal hade mycket delade meningar om skulpturen. Konstvetenskapliga institutionen i Lund gjorde en undersökning om vilka skulpturer de boende gillade mest respektive minst. Den utföll inte till fördel för Arles skulptur. Den mest populära skulpturen i undersökningen föreställde björnungar enligt Asmund själv. Han var van att möta motstånd. Han ville också att hans verk skulle ses och uppmärksammas. Det gjorde ingenting om folk inte gillade det han gjort, De brukade förr eller senare försvara sin skulptur, om någon ville flytta på den. Ett stort problem för de boende i Fredriksdal var att hingsten var för 'naken'. Den hade ett för synligt könsorgan och ansågs därför olämplig för barnen, som använde den som lekskulptur och klättrade på den. Ännu så sent som på åttiotalet diskuterades placerings av verket. Det är ett av Asmund Arles centrala verk, en mästerligt genomförd och genomarbetad skulptur, vars idé hade sin upprinnelse så tidigt som på 1950-talet i ateljén i Blackeberg. Utgångspunkten är glädjefylld. En hingst som släpps ut på bete och rullar sig runt i friheten. Den stora skulpturen fick i sin nya bearbetning en helt annan framtoning: Den har en oerhörd tyngd och en expressiv strävan att upphäva denna i sin tyngd. Den innehåller kraftfulla markerade riktningar ut ur sitt skulpturala centrum.. Det groteskt deformerade huvudet reser sig, som i en sista kraftansamling, blir ett med ett skri ur djupen, som får en att associera till hästen i Picassos Guernica. Den plågas, vrider sig, skräms och kämpar desperat för att komma på fötter."