No connection to server
Theme auctions online
Helsinki Winter Sale F504
Auction:
Selected Gifts E1128
Auction:
Curated Timepieces – November F529
Auction:
Josef Frank and Friends – Winter Edition F534
Auction:
Jern's Weapon Collection E1122
Auction:
A Swedish Private Collection F578
Auction:
The Beautiful Line F593
Auction:
Design Jewellery Online E1100
Auction:
634
1240918

Axel Törneman

(Sweden, 1880-1925)
Estimate
30 000 - 35 000 SEK
2 670 - 3 110 EUR
2 720 - 3 180 USD
Hammer price
42 000 SEK
Purchasing info
For condition report contact specialist
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)702 53 14 89
Axel Törneman
(Sweden, 1880-1925)

Norra Koppartornet inifrån borgargården (The building of Stockholm City Hall)

Signed Törneman. Canvas 100 x 81 cm.

Literature

Karl Asplund, Ord och bild, "Axel Törnemans målningar från Stadshusbygget", 1919, p. 39 illustrated and mentioned.

More information

Den aktuella målningen med motiv från byggnationen av Stockholm Stadshus är spännande ur flera synvinklar, dels för sitt typiska ”törnemanska” manér och färgval, men också för att det skildrar en kulturhistoriskt intressant händelse i Sverige. Arkitekten Ragnar Östberg påbörjade ritningarna på 1890-talet till det som skulle bli Stockholms Stadshus beläget på den gamla Eldkvarnstomten vid Mälaren, men först 1923 fullbordades byggnadsverket som invigdes på midsommaraftonen den 23 juni, på 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm. Till den konstnärliga utsmyckningen vid byggandet av Stockholms Stadshus engagerades en lång rad konstnärer och formgivare som tillsammans dekorerade Blå hallen, Gyllene Salen och Prinsens galleri, bl a Axel Törneman, Carl Eldh, Christian Eriksson, Prins Eugén, Einar Forseth och Carl Malmsten. Törneman utförde flera väggmålningar och utsmyckningar i Stadshuset och andra byggnader som t ex KTH, Norra Latin, Östra Real och väggmålningar i Andra kammarens plenisal i Riksdagshuset.
Stadshuset fick fem mindre torn som samtliga erhöll en individuell gestaltning av Östberg, tornet vi ser på målningen är ett av de två kopparplåtsklädda tornen vid borgargårdens inre hörn mot väst, det sk ”Norra koppartornet” som med sina svällande former liknar en dubbel lökkupol. Framför tornet står byggnadsställningar och arbetarna skjuter tungt virke framför sig. Axel Törneman ger oss med detta motiv inblick i hur det gick till vid det som kallats ”den sista riktiga” byggnadshyttan i Sverige och när ett av vårt lands främsta byggnadsverk i nationalromantiska stil tillkom. Törneman dog två år senare i blödande magsår endast 45 år gammal och fick alltför kort tid njuta av sin medverkan av denna klenods tillkomst.

Karl Asplund skriver: "Bilden av norra koppartornet bildar ett motstycke till den nyssnämnda, vars komposition i det stora hela är uppbyggd på samma sätt. Arbetargruppen i förgrunden har samma centrala funktion som i den föregående, där de två männen av alla krafter skjuta ett väldigt block framför sig på den tungt och kraftigt tecknade plattformen, där blått och grönt bilda huvudfärgerna med ett inslag av grågult. Bakom dem resa sig murarna och tornet i hörnet, de förra täckta av bräderna, som lysa nya och gula i solen, i starkare och friare mått upprepande de gula inslagen nere i arbetarnas byggnadsställning. Hörntornets sfäriska kupol i mörk kopparfärg, tungt och mäktigt tecknad mot molnen, blir kompositionens slutsten - om man vill kalla arbetargruppen med blocket den grundläggande hörnstenen. Hela nätverket av ställningar täcker muren framför tornet med ett sinnrikt system av diagonaler och vertikaler, som i vackert samspel stiga uppåt mellan arbetarna därnere och verkets stolta toppunkt däruppe i solen."

Axel Törnemans konstnärskap aktualiseras just nu på Thielska Galleriet i Stockholm som ställer ut 78 verk av konstnären fram till den 6 juni.