No connection to server
Live auctions
Contemporary Art & Design 662
Auction: April 15−16, 2025
Important Timepieces 663
Auction: April 15, 2025
Modern Art & Design 664
Auction: May 20−21, 2025
Important Spring Sale 665
Auction: June 11−13, 2025
296
1306295

Anna Bjerger

(Sweden, Born 1973)
Estimate
30 000 - 40 000 SEK
2 670 - 3 570 EUR
2 690 - 3 580 USD
Hammer price
30 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist Contemporary Art, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Anna Bjerger
(Sweden, Born 1973)

"Magic Box"

Signed Anna Bjerger on label verso. Executed in 2010. Oil on aluminium 60 x 50 cm.

Provenance

Galleri ALP Peter Bergman, Stockholm.
Private collection, Stockholm.

Exhibitions

Paradise Row Gallery, London, "A perfect throw", 2010.
Loquesomos Museo Queretaro, Mexico, 2011.
Växjö konsthall, "Anna Bjerger - Vera Nilsson - Handling", 2012.

Literature

Anna Bjerger - Paintings, 2011, ill p. 75.
Konstvärlden, illustrated, 2012.

More information

"Hösten 2008 visades en exceptionell utställning på Konstakademin i Paris. Qui est-tu? Vem är du? var det uppfordrande namnet. Bland antika skulpturer och porträtt av bland andra Rembrandt van Rijn visades verk av Louise Bourgeois, Anish Kapoor och Marina Abramovic och nutida porträtt av Roman Opalka och en för mig okänd konstnär, Anna Bjerger.

Långt senare insåg jag att hon var svensk. Och bodde någonstans i Småland.

Anna Bjerger (född 1973) utbildade sig på konstakademien i London, fångades upp av gallerister runt om i Europa. Idag är hon representerat på prestigefyllda museer för nutida konst och hos samlare (Jodå även på Moderna Museet i Stockholm)

Porträttet som jag såg i Paris, en kvinna i mörker med klar belysning på axeln och en bit av håret kunde inte lämna mig. Det slutade med att jag sökte upp henne i ateljén utanför Älmhult och vi bestämde att hon när hon hade möjlighet skulle ställa ut hos oss på Körsbärsgården.

Anna målar med flödande oljefärg på aluminiumplåt. Färgen rinner, droppar, avsätter tydliga penselspår. Penselföringen tyder på att hon målar snabbt och tveklöst.

Motiven är hämtade från dagstidningar och magasin; fotografier utan anspråk på konstnärlighet, frysta ögonblick av stillhet, ensamhet, vardagssituationer, semester.

”Jag samlar på reseskildringar, fotomanualer och faktaböcker….

Ofta är det genremotiv med en omedveten och avvikande prägel som fångar min uppmärksamhet. Med hjälp av måleriet utforskar jag fotots egenskaper, det är i mötet som verket blir till.”

Anna Bjerger brukar nämnas i sammanhang där fotografiska förlagor och drömlikt naturmåleri står i fokus men gick samtidigt vidare i utforskandet av fotoförlagornas berättelser ryckta ur sina sammanhang. Hon är kvar i sina förebilder och inspirationskällor men i sitt måleri åsidosätter hon fotots entydliga kausalitet. I stället penslar bilderna fram färger och stämningslägen som minner om nordiskt måleri när det är som allra bäst; den New Yorkbaserade kritikern Christian Viveros-Fauné liknar hennes måleri vid Edvard Munchs stämningar av ensamhet, oförmåga att möta medmänniskor, ångest,. De platta obegripliga reportagebilderna från resemagasin lyfter i måleriet fram ödslighet och isolering som då och då för tankarna till Hopper och 50-tal.

Anna Bjergers motivval skildrar både vår isolering och kontaktlöshet i samtiden. Och hur vi i Norden söker oss till naturen. Skrämmande, grön, frodig. Likgiltig inför människans behov. Ibland upp och nedvänd, där sjöns spegling är den verkliga världen. "(Ur utställningskatalogen, Körsbärsgårdens Konsthall sommaren 2013, Marita Jonsson.

Anna Bjerger är representerad på Moderna museet, Stockholm och Stedelijk museum, Amsterdam.