No connection to server
246
1268606

Albert Watson

(United Kingdom, Born 1942)
Estimate
60 000 - 80 000 SEK
5 370 - 7 160 EUR
5 500 - 7 330 USD
Hammer price
85 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photographs and Contemporary Art
+46 (0)702 63 70 57
Albert Watson
(United Kingdom, Born 1942)

"Alfred Hitchcock, Los Angeles, 1973"

Signed Albert Watson on verso. Gelatin silver print, image 35.5 x 28 cm. Sheet 60.5 x 50.5 cm.

Provenance

Camera Work Portfolio.
Private Collection, Europe.
Sotheby's London, "Made in Britain", 28 September 2016, Lot 195.
Private Collection, Sweden.

Literature

James Crump, "Albert Watson", 2007, no. 23, illustrated on fullpage.

More information

"När tidskriften Harper’s Bazaar ringde och bad Albert fotografera Alfred Hitchcock tvekade han inte ett ögonblick. ”Om du får chansen att göra ett sådant jobb gäller det att växa med uppgiften och försöka göra sitt allra, allra bästa.” Det här var första gången han jobbade med en känd person. Han kom över sin nervositet genom noggranna förberedelser för att vara ”redo och effektiv” och, som Albert uttrycker det, ”för att kunna fokusera på min kommunikation med honom – det kändes väldigt viktigt.”

Än i dag förbereder Albert sina fotojobb mycket noggrant, vilket vi såg när han skapade de oförglömliga bilderna av Sergei Polunin. I det här fallet tittade han på Hitchcocks filmer och använde känslan hos en psykologisk thriller som inspiration. Tidskriften ville hänga upp artikeln på Alfred Hitchcocks recept på julgås, för att visa läsarna hans färdigheter som gourmetkock. Den unge fotografen tog mod till sig och gjorde ett djärvt förslag – skulle inte Hitchcock kunna hålla en död gås om nacken, som om han precis hade strypt den? Hans bisarra idé satte fart på Hitchcocks fantasi och skapade förutsättningar för en stark och nervkittlande bild.

Stora resultat med en enkel ljussättning
Albert Watson hade just börjat ta sig fram som fotograf i början av sjuttiotalet, men han hade redan förstått hur viktigt ljuset är för att skapa textur, atmosfär och accentuering i bilden. Han visste att ljussättning helt enkelt är något som varje fotograf måste ägna sig åt. Som så ofta är fallet med Alberts foton har den här bilden av Alfred Hitchcock en enkel ljussättning. Det kan kanske delvis bero på hans vid den tiden begränsade kunskap om ljussättning och den utrustning han hade till sitt förfogande, men vi har sett över tid hur enkel ljussättning och en längtan efter det avskalade har blivit en del av hans stil. Redan vid det här tidiga skedet i sin karriär hade dock Albert en instinktiv känsla för hur man skapar ett effektivt ljus.

Han valde en vit bakgrund som kontrast mot Hitchcocks svarta kostym och använde en blixt med paraply som enda ljuskälla för att ljussätta bakgrunden. Hans utrustning var enkel – han hade bara två blixtar. Han föredrog att få det att se bra ut med de verktyg han hade, snarare än att försöka använda komplicerade tekniker. På så sätt hittade han ett rent ljus som formade bilden. "

Citat från www.profoto.com, Clare Gillsäter