Nike
Stone and concrete. Height 64 cm.
Olle Nymans unika skulptur ”Nike” är utan tvekan ett av hans mest kraftfulla verk. Hans mycket personliga tolkning av den klassiska skulpturen föreställande segergudinnan Nike från Samonthrake, eller ”The Winged Victory of Samothrace”, ett av den hellenistiska konstens största mästerverk som idag återfinns på Louvren i Paris, intar en särställning i Olle Nymans konstnärskap.
”Ett särskilt kapitel i hans konst utgör de skulpturer han gjorde av stenbitar, krukskärvor och porslinskross, allt sammanfogat med cement. Hans iakttagelseförmåga firar triumfer när han, i dessa motspänstiga material, fångar karaktären hos både djur och människor. På detta sätt utförde han alla "Commedia dell'artes" rollfigurer hos vilka han, med den största precision, prickar in deras fåfänga, servilitet, svartsjuka och kättja. Olle Nymans storhet som konstnär bestod i att han, i alla lägen, nådde liv och natur utan att göra avkall på den disciplin som han ansåg att det konstnärliga arbetet avkrävde honom, skriver Olle Granath på ollenyman.se
En av Olle Nymans största skrotskulpturer är ”Sankt Göran, draken och prinsessan” som skapades till Postterminalen i Tomteboda i Solna. Förutom de berömda skrotskulpturerna utförde Olle Nyman också många andra monumentala verk, som takmålningar till Olaus Petri kyrka i Stockholm, väggmålningar för Karolinska sjukhuset, gobelänger i samarbete med Barbro Nilsson från Märta Måås Fjetterströms ateljéer samt ett stort antal offentliga utsmyckningar.
Olle Nyman studerade vid Konstakademien för Olle Hjortzberg och var senare professor vid Konsthögskolan 1953-1963 i monumentalmålning. Han bodde och arbetade på Duvnäs gård, som gav namn till Saltsjö-Duvnäs-gruppen med konstnärer som umgicks, arbetade och levde här, som Evert Lundquist, Torsten Renqvist och Staffan Hallström.
Som bildkonstnär skapade Olle Nyman puristiska målningar i dämpade och jordbundna färger, som jämförts positivt med stora franska målare från tiden, som Émile Bernard. Olle Nyman har kallats en klassisk konstnär i Cézannes anda, som istället för att måla äpplen valt vita husgavlar. Han inspirerades även av Bonnard ljus och Matisse dekorativa och spänstiga former. "Jag vill ha en levande kontakt med traditionen" lär han själv en gång ha sagt.
Olle Nyman är representerad med 120 verk på Nationalmuseum i Stockholm, på Moderna Museet i Stockholm, på Kalmar Konstmuseum, på Göteborgs Konstmuseum och flera andra museer i Sverige.