"Spårvagnen"
Signed Olle Olsson Hagalund. Relined canvas 85 x 90 cm. Executed in 1943.
Acquired by the present owner's father directly from the artist in a Hagalund.
Svensk-Franska Konstgalleriet, Stockholm, "Olle Olsson Hagalund", 27 October - 18 November, 1945, cat no 25.
Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Olle Olsson-Hagalund Minnesutställning", 12 October - 30 November, 1973, cat no 50.
Borås Konstmuseum, "Olle Olsson Hagalund", 18 January - 16 March, 1997.
Millesgården, Stockholm, "Olle Olsson-Hagalund", 15 November 1997 - 18 January, 1998.
Lillemor Derr, "Olle Olsson Hagalund - om konstnären och hans miljö", 2004, illustrated and mentioned on p. 44.
Olle Olsson-Hagalund skildrade människorna omkring sig med medkänsla, ömhet och beundran. Det mångfacetterade samhället och alla de strävsamma individualisterna befolkar hans idag eftersökta konstverk. Under 1930-talet vid studieresor i Europa fann han en ny motivvärld utanför Hagalund. 1939 reste han med sin Maja till Paris utan att kunna ett enda utländskt ord. De besökte museer, satt på trottoarserveringar, åkte buss och metro och studerade intensivt alla spännande människotyper som vimlade i metropolen. Det han såg på tågen visar interiören "Metron" (jmfr. Bukowski Auktioner, Moderna Höstauktionen, 2000, kat. nr 93). ”Metron” skildrar en fullsatt tunnelbanevagn i kvällningen, där står bland annat en mustaschprydd fransman iförd sin typiska basker med kvällstidningen i fickan och en kvinna i förgrunden bär moderiktig hatt med flor och håller en intensivt gul blomsterbukett i handen. Utanför fönstret skymtar reklam för Dubonnet.
Olle Olsson-Hagalund tyckte mycket om motivet med den fullsatta vagnen. I början av 1940-talet målade han det aktuella katalognumret "Spårvagnen" i ett bredare format. Konstnären själv sitter mitt emot den eleganta kvinnan med lila hatt och näthandskar. I spegeln ser vi hans ansikte reflekteras. I fönstret skymtar denna gång en butiksskylt till en färghandel och vi har förflyttat oss till Sverige igen. Centralt i bilden står en kvinna i klarröd kavaj och basker med en starkt kontrasterande blomsterbukett med blå blommor samt blå kjol med röda prickar och lyser upp hela vagnen.
Olle Olsson Hagalund låter sig inte katalogiseras. Naivist, expressionist och romantiker är begrepp som brukar användas för att beskriva hans konst. Själv kallade han sig hellre flanör som livet igenom iakttog de människor han mötte vilket vi i eftervärlden får ta del av i hans fantastiska måleri!