"In Search of Wonderland #3", 2011
Signed Ann Eringstam and numbered 4/5 on verso. Digital C-print mounted to aluminum and acrylic glass 50 x 75 cm.
Acquired directly from the artist by the current owner.
Another example exhibited at:
Växjö konsthall, "In Search of Wonderland", 3 December - 30 December 2011.
Eskilstuna konsthall, "In Search of Wonderland", 24 March - 13 May 2012.
Kungsbacka konsthall, "In Search of Wonderland", 14 September - 14 October 2012.
Galleri Art-On, Halmstad, "In Search of Wonderland", summer 2013.
Karlskrona konsthall, "In Search of Wonderland", 26 October - 8 December 2013.
Bohusläns museum, Uddevalla, "Dreamscape", 23 March - 12 May 2013.
Passagen Linköping, "Selected Works", 21 March - 10 May 2015.
Nicolas Hansson m.fl, "In Search of Wonderland", 2012, illustrated.
Ann Eringstams bilder bär ofta på en mystik, en känsla av övernaturlighet eller ett skeende som väcker frågor. Vart är pojkscouterna på väg? Vem är kvinnan bland isflaken? Bilden innehåller nästan alltid en person i rörelse, omgivningarna är dramatiska och karga men samtidigt inbjudande med stora isblock, mystiska mossar och varma källor. Bildserien “In Search of Wonderland” handlar om det egna sökande efter en identitet. Den storslagna naturen blir en symbol för samhällsstrukturer och normer som ibland känns omöjliga ta sig igenom. Bilderna för tankarna till nationalromantiken men strax trillar betraktaren likt Alice i Underlandet rakt ner i en kusligt verklig overklighet. Bilderna skall inte förväxlas med romantiska naturbilder. Snarare förmedlar de något undanglidande mänskligt.
Verket "In search of wonderland #3" är en del ur en bildsvit med åtta olika motiv. När Eringstam ställde ut dessa i Halmstad 2013 berättade hon om motiven:
”– Underjorden är påtaglig i de här bilderna eftersom de är tagna på Island och Azorerna som båda har vulkanaktivitet, berättar Ann och påminner om att ’wonderland’ på svenska blir ’underlandet’.”
Eringstam är en av de omtalade konstnärer som slog igenom under tidigt 2000-tal och som har utvecklat det svenska konceptbaserade fotografiet. Precis som sina kollegor Helena Blomqvist och Lovisa Ringborg så bearbetar hon bilderna digitalt. Alla hennes fotografier har manipulerats på ett eller annat sätt, ibland bara en detalj, andra gånger kan uppåt 50 bilder byggas ihop till en.
” – När jag börjar har jag en vag idé, men det gör inget om det utvecklas till något annat. Sedan behöver jag en plats att vara på och sista steget är att titta igenom och bearbeta bilderna. Allt som allt är själva fotandet det som tar minst tid.”
Citat från Hallandsposten 20 juli 2013