Untitled
Signed Olav Christopher and dated Berlin 1986-1988 on verso. Canvas 188 x 200 cm.
Galerie Dörrie-Priess, Hamburg.
Galleri Lång, Malmö.
Galleri Lång, Malmö, "Norway today", 1989.
När måleriet i slutet av 1970-talet marginaliserats av popkonstens efterdyningar och av hela den politiska våg som sköljt över konstvärlden, kom i början av 1980-talet ny energi från Italien genom målare som Francesco Clemente och Enzo Cucchi och från Tyskland genom Georg Baselitz och Anselm Kiefer. I detta ofta till formatet stora och framförallt expressiva måleri fanns en styrka och fart som gjorde att måleriet återigen blev en stark uttrycksform. 80-talets nyexpressionistiska konströrelse tog avstånd ifrån konceptkonsten och i norden såg man denna influens hos konstnärer som Rolf Hanson, Jarl Ingvarsson, Per Kirkeby och Olav Christopher Jenssen.
Jenssen valde bort en lovande idrottskarriär som backhoppare och fotbollsspelare till förmån för konststudier i Oslo, först vid Statens Håndverks- og Kunstindustriskole och sedan på Statens Kunstakademi i Oslo. Med förebilder som Cy Twombly och Paul Klee reste Jenssen tidigt till New York och senare till Berlin där han bosatte sig i mitten av 1980-talet. Detta sammanföll med ett förnyat intresse för måleri på den internationella konstscenen och Jenssen egna bilder från denna tid visar en tydlig samhörighet med så kallade nyexpressionismen.
Den aktuella målningen av Jenssen utfördes under den spännande period då han just bosatt sig i Berlin och man kan se tydliga influenser ifrån tidens europeiska konstscen. Målningens tunna skikt varvas med pastosa inslag som ger ett levande, skimrande uttryck. Intressant är att i Jenssens måleri, liksom hos de övriga skandinaviska konstnärskollegorna, finns ett poetiskt anslag som inte nödvändigtvis finns hos t ex Clemente och Baselitz. Den nordiska naturen gjorde avtryck på målarna som hämtade inspiration från det nordiska landskapets mer dova kolorit och skapade målningar som tangerade en romantisk-abstrakt tradition.
Den legendariske konstsamlaren Fredrik Roos följde Jenssens och i hans samling ingick systermålningen till auktionens katalognummer. Jenssen har ställt ut flitigt i internationella sammanhang och anses idag vara en av de främsta förnyarna av det nordiska abstrakta måleriet.