No connection to server
Live auctions
Contemporary Art & Design 662
Auction: April 15−16, 2025
Important Timepieces 663
Auction: April 15, 2025
Modern Art & Design 664
Auction: May 20−21, 2025
Important Spring Sale 665
Auction: June 11−13, 2025
367
342244

Dick Bengtsson

(Sweden, 1936-1989)
Estimate
400 000 - 600 000 SEK
35 700 - 53 500 EUR
35 800 - 53 800 USD
Hammer price
400 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

Dick Bengtsson
(Sweden, 1936-1989)

"Stockhus" (House)

Signed Dick Bengtsson and dated -69 on verso. Panel 51 72 cm including frame. Plastic toy shovel, length 18 cm.

Exhibitions

Galleri Karlsson, Stockholm, 1969.
Moderna Museet, Stockholm, "Dick Bengtsson" 22 January - 30 April, 2006, cat No 18.

Literature

Mårten Castenfors (edit.),"Dick Bengsson", SAK, 2005, reproduced page 66.

More information

Målningen "Stockhus" ingick i Dick Bengtssons legendariska utställning på Galleri Karlsson i Stockholm 1969. I galleriet hängde 20 stycken målningar som föreställde folktomma landskap med hus. Betraktade från avstånd tycktes de fridfulla men på flera av dem hade konstnären målat svastikor, vissa syntes i husens fönsterkarmar, några vid målningarnas hörn och somliga anades i bakgrunden. Under ramarna var även små krokar monterade där gula plastspadar hängde och på golvet var svarta lådor med björkved placerade. De aparta detaljerna förvrängde de vid första anblicken harmoniska scenerna till något betydligt mer oroväckande, plötsligt var det inte längre landskapsmålningar som fyllde galleriet utan snarare en svårtolkad samling av installationer.

"Stockhus" hängde på Galleri Karlsson intill en spegelversion av målningen. Båda verken stack ut på utställningen då de inte innehöll några hakkors, trots det vilar något svårtolkat och svävande över dem. På en kulle står ett ensligt timmerhus och i bakgrunden skymtar en mörk granskog. En känsla av att allt inte är vad det utger sig för att vara växer fram. Pannån har en mörk patina som konstnären ofta lade på sina målningar genom att han bearbetade lasyren med ett varmt strykjärn. Resultatet blir att landskapet fråntas alla spår av lantlig idyll. Samtidigt berikar Bengtssons skickliga ytbehandling bilden med en visuell skönhet som frigjorts från all form av inställsamhet.

Framför ett verk av Dick Bengtsson blir man aldrig riktig säker på innebörden av de olika komponenterna. Hans konst är fylld av mystik och ställer fler frågor än den besvarar. I hans mångbottnade värld tvingas man att utmana sina värderingar och associationsbanor, den kräver fullständig uppmärksamhet från åskådaren. Det är svårt att skilja sanning och fantasi åt och han har själv beskrivit sina målningar som en form av verklighetsförfalskning.

Utställningen på Galleri Karlsson gav upphov till många reaktioner och medverkade till Dick Bengtssons position som en av vårt lands viktigaste och mest inflytelserika konstnärer. Med sin kritik av modernismens övertro på en entydig sanning var han en tidig föregångare av postmodernismen. Genom att aldrig acceptera att det endast finns ett enda korrekt tolkningssätt ställde han med sin konst tidigare obehandlade frågor. Han lär ha sagt "Problemen börjar utanför tavelramarna". Konstnärskollegorna avundades hans måleri och en krets av samlare och museimänniskor insåg hans storhet redan under hans korta livstid och det talades om honom som en "konstnärernas konstnär". Alltjämt idag ser vi tydliga spår av hans påverkan inom den svenska samtidskonsten.