No connection to server
330
193274

Ola Billgren

(Sweden, 1940-2001)
Estimate
500 000 - 700 000 SEK
44 200 - 61 800 EUR
45 500 - 63 800 USD
Hammer price
500 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

Ola Billgren
(Sweden, 1940-2001)

"Från en trädgård. Palma de Mallorca"

Signed Ola Billgren and dated 2000 on verso. Canvas 126 x 139 cm.

More information

MED ÖGA FÖR RÖTT

I Billgrens målning, ”Från en trädgård. Palma de Mallorca”, sammanförs två viktiga delar av hans konstnärskap; fotorealismen från 1960-talet och fascinationen för ljuset och den röda färgen som var så stark under 90-talet. Stänk av rött började dyka upp i Billgrens målningar under den senare halvan av 1980-talet, bland annat i ”Historia”, 1986, och ”Trettio år i Lund”, 1989, senare tog intresset för den karmosinröda färgen fart och han målade en hel svit av röda motiv. Billgren menade att det röda pigmentet besatt en mångsidighet som andra färger ofta saknade, det kunde uttrycka både liv och värme men också agressivitet. I de röda målningarna använde sig Billgren av fotografiet på ett nytt sätt. Den fotografiska bilden användes som förlaga, först noggrant avmålad med pensel, rött i rött, och därnäst skrapades motivet bort med en metallrakel. Tekniken erinrar om den fotografiska framkallningens utdragenhet och resultatet blir motsägelsefullt, den fotografiska bilden kommunicerar inte direkt till betraktaren utan finns i fjärran på gränsen till det synliga. Bakom färgslöjorna som rakeln lämnar efter sig skymtar man ofta ett motiv med intima eller romantiska övertoner , en interiör, ett café, eller som i katalognumrets målning - en prunkande trädgård.
Så här beskrev Ola Billgren själv sitt förhållande till det fotografiska mediet men också till naturen som motivkrets:
”Min fascination inför parker och stadsplanteringar och mitt behov av att låta dem figurera i mitt måleri fick mig alltså länge att undra. Men någon gång på 80-talet, då jag arbetade mycket med collageformen, fick jag oväntad hjälp när jag alltmer började intressera mig för mode- och reklamfotografier och upphörde att inta en arrogant och distanserad attityd till dessa företeelser. Eller mer exakt. Jag upphörde att ha ett kritiskt förhållningssätt till dem och började istället arbeta med att införliva värdet ”Photogénique” med värdet ”målerisk”. Det slog mig att mitt intresse för parker kunde vara ett tecken på ett icke-måleriskt anlag; som motiv kunde parken mycket väl ställas i paritet med en fotomodell, alltså ett objekt som utmärks av sin fotogenitet, det vill säga sin mottaglighet för det förskönande hos vissa substanser och sin förmåga att helt och hållet uppgå i en ikonisk idealgestalt. I båda fallen är ljuset eller klärobskyren den avgörande mediatören – och det är slående att parken aldrig riktigt har varit något för målare medan den alltid har älskats av fotografer.
Det är fråga om en och samma fenomenella typ av skönhet som med utgångspunkt i en urban, framdrömd version av naturen, i form av rekreativa anatomier och miljöer, får sin apoteos i föreningen med den fysiska sanning som ligger i själva bildalstringen. Både parken och fotomodellen visar på de välgörande effekterna av en perfekt ljusreception som ger dem färg (fotosyntesen) och omger dem med luftpartiklar (syre) och som framför allt och paradoxalt gör dem vackra genom att övergjuta dem med en för synliga defekter skoningslöst avslöjande strålning. Kort sagt anges det sköna genom ljusstrålningens benägenhet att förvandlas till ett dyrbart smink, en metabolism som tar allt vårt skarpsinne som betraktare i anspråk utan att vi kommer ur fläcken. På så sätt tillhör parken de företeelser i det moderna livet som gör sig till föremål för vetgirigt intresse då de berättar för oss att våra drömmar är väl omhändertagna av kulturen, som har förvandlat det som en gång var skönhet till vetskap om tomheten och begäret. Det som djupast intresserar mig hos parken eller hos en ung, vacker kvinnas ansikte är dess vishet.”

Ola Billgren 1992

Designer

Ola Billgren was born in 1940 in Copenhagen but based his career in Sweden. Billgren was self-taught, having only been trained by his parents Hans and Grete Billgren. Ola worked within the mediums of graphic art, watercolour, collage, photography, film, and scenography. He was also an author and culture critic. Known for his versatility, Billgren cultivated a relationship between art and reality in his work.
During the 1960s, he transitioned from abstract expressionism to photographic realism. Over time, his paintings evolved into a fusion of abstract and photorealistic styles, resulting in romantic landscapes where he examined the interplay of light and color. Forms dissolved, and colors were reduced to monochrome, single-colored surfaces that were richly worked and varied.
In the late 1980s, he returned to urban environments in large cityscapes, often painted from a high perspective but maintaining the impressionistic approach seen in his landscapes. Ola Billgren's influence on recent decades of art has been significant. His work is represented in institutions such as Musée National d'art Moderne Centre George Pompidou in Paris and Moderna Museet in Stockholm.

Read more
 Hide
 Show more

Modern Art & Design 660

505. Vivianna Torun Bülow-Hübe, a necklace, silver with a glass drop, excecuted in her own studio, 1950's/60's.
Estimate
6 000 - 8 000 SEK
Bid History
Bidding ended
Fair warning
24 000
 
SEK
Your Bid
22 000
 
SEK
Your Bid
20 000
 
SEK
Your Bid
19 000
 
SEK
Your Bid
18 000
 
SEK
Your Bid
17 000
 
SEK
Your Bid
16 000
 
SEK
Your Bid
15 000
 
SEK
Your Bid
14 000
 
SEK
Your Bid
13 000
 
SEK
Your Bid
12 000
 
SEK
Your Bid
11 000
 
SEK
Your Bid
10 000
 
SEK
Your Bid
9 500
 
SEK
Your Bid
9 000
 
SEK
Your Bid
Current bid:
24 000 SEK