Bukowskis kan glädjande presentera en konstsamling som tagit form under många år och sträcker sig från etablerade internationella konstnärer till ung, svensk samtidskonst. De 136 verken har som en naturlig del funnits tillgängliga på ett företags kontor där konstnärer så som Frank Stella, Eva Hild och Bernar Venet finns reprensenterade. Samlingen omfattar även vågad design och konsthantverk.
Kulturen har sedan tidernas begynnelse varit ett viktigt fundament i olika samhällen för att ge oss en identitet och ett sammanhang, en förståelse för var vi kommer ifrån och för den samtid vi lever i. Ordet kultur står ytterst för bildning och odling av intellekt.
Det har varit livsavgörande för människans fortlevnad att skapa en gemenskap och en tillhörighet som är utvecklande och som för mänskligheten framåt. Detta är minst lika viktigt när det gäller att skapa en dynamisk, utvecklande och inspirerande företagskultur. Att ett företag äger en samling är en tradition som går tillbaka ända till renässansen. Redan 1472 skapade Bank Monte dei Paschi i Siena en av de första betydande konstsamlingarna. Till att börja med var konsten endast dekorativa element på väggarna men så småningom kom den också att spela en allt viktigare roll för bildning och som varumärke för företagen.
I mitten av 1950-talet beslöt sig den amerikanske plutokraten David Rockefeller för att Chase Manhattan Bank skulle ha en konstsamling. Rockefeller var en passionerad samlare, som skrev flera böcker om hur berikande och utvecklande konsten är på olika nivåer. Hans samling kom att inspirera många andra företag och i mitten av 1990-talet samlade hälften av företagen på Fortune 500-listan aktivt på konst. Genom att skapa konstsamlingar med olika inriktningar och innebörder förstärktes inte bara varumärket och imagen, utan det gav också hela företagskulturen en identitet.
Läs mer
I mitten av 1950-talet beslöt sig den amerikanske plutokraten David Rockefeller för att Chase Manhattan Bank skulle ha en konstsamling. Rockefeller var en passionerad samlare, som skrev flera böcker om hur berikande och utvecklande konsten är på olika nivåer. Hans samling kom att inspirera många andra företag och i mitten av 1990-talet samlade hälften av företagen på Fortune 500-listan aktivt på konst. Genom att skapa konstsamlingar med olika inriktningar och innebörder förstärktes inte bara varumärket och imagen, utan det gav också hela företagskulturen en identitet.
Även Sverige har en lång tradition av företagsägda konstsamlingar alltifrån dåtidens Marabou till nutidens värderingsbaserade tjänsteföretag, där ambitionen om att vara ”Det goda företaget” lever i god symbios med kommersiella framgångar.
Våren 2019 skrevs en kandidatuppsats vid Södertörns högskola med titeln ”Konst och företagande” av Cinzia Cairone och Ida Sjödin. De menar, att samlandets främsta syfte är att skapa reaktioner, eftertanke och dialog men också att förmedla företagens värderingar och att skapa en bildande, attraktiv och stimulerande arbetsmiljö vilken man aktivt gärna söker sig till och som därför också bidrar till att legitimera själva samlandet.
I dessa exceptionella Corona-tider med stängda teatrar, operor, museer och konsertarenor så blir det tydligt hur tomt det blir, när vi inte har möjlighet att tillsammans med andra dela kulturupplevelser. Inget kan som musik, teater, litteratur och konst få oss att uppleva, känna och förnimma det som vi med ord ofta inte kan förklara. Det sätter våra tankar i rörelser och för in dem i nya banor och utvecklar vårt sätt att tänka, känna och förstå.
Den samling som Bukowskis har fått förtroendet att sälja har tillkommit under många år och sträcker sig från etablerade internationella konstnärer till ung, svensk samtidskonst. Samlingen omfattar även vågad design och konsthantverk.
Samtliga verk har som en naturlig del funnits tillgängliga på företagskoncernens kontor, där medarbetarna har fått ta del av samlingen i sitt vardagliga arbete samtidigt som även exponerats för kunder, leverantörer och andra besökare.
Företagets ägare beskriver inför betraktarna passionen för och syftet med samlingen som:
”Kultur är som syret för vår kropp. Aktiverar och stärker. För oss framåt. Steg för steg i en oändlig, positiv kurva. Bakom varje verk finns ofta en viktig historia och själ. Upplevelsen växer, om man förstår bakgrund och sammanhang. Ta er tid. Läs på. Fråga. Diskutera. Ge konsten en chans.
Syftet med vår konstsamling på våra kontor är att ge inspiration, skapa glädje för alla men också att ta ställning för konst som en viktig företeelse i samhället. Samlingen är därmed även en påminnelse om, och ett uttryck för, våra värderingar och grunder.
Konst är som begrepp inte någon helt klar definition. Ibland säger man, att konst betyder kunskap, förmåga och insikt. Enligt min mening blir konst lite, vad man själv gör den till. Det finns inte rätt eller fel. Svart eller vitt. Bra eller dåligt (nåja). Betraktaren äger.
Någon kan säkert kanske tycka, att konsten tar en oberättigat stor plats i vår verksamhet. Ja, kanske. Kanske inte. Men - om man nu anser konst och kultur vara viktiga komponenter för utveckling, så måste man också bejaka den. Vad är då ett bättre kvitto på detta än att köpa ett verk av en ung trevande konstnär eller ett starkt verk av en redan etablerad?
Det viktiga med konst för mig, alla är vi olika, är ändå, att den väcker tankar, tänjer på gränser och startar processer men också att den inspirerar, utmanar och stödjer. Den måste beröra, ställa frågor och öka förståelsen. Vidga våra perspektiv. Leda till konstruktivt agerande.
Efter många års samlande kan man nog konstatera, att alla delar av vårt syfte inte uppfylls av alla verk. Stundens ingivelse är ibland bara för stark och ingen är perfekt. Det är ok att misslyckas, bara man lär sig och vill något gott.”
Glädje, omtanke, respekt – En samtida samling
Visning: 8 – 13 oktober, Berzelii Park, Stockholm
Auktion: 14 oktober start kl 17.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör 11–17, sön stängt
Bjud med spade direkt i auktionssalen, bjud via telefon, lämna ett inropsuppdrag eller bjud live online.
Du bestämmer själv vilket av dessa fyra alternativ som passar dig bäst.
Ny kund registrera dig, befintlig kund logga in.
Delta i realtid under auktionen via din dator. För att bjuda online för mer än 3 miljoner SEK måste du vara godkänd via bankreferens. Mejla info@bukowskis.com för att bli godkänd för dessa budnivåer online.
Om du är onlinekund så behöver du bli godkänd som kund för slagauktion för att kunna bjuda på auktionen. Detta gäller såväl i salen som online, via telefon eller inropsuppdrag.
För godkännande kontakta: validation@bukowskis.com
Budgivning sker via telefonsamtal direkt med våra specialister som bjuder för din räkning. För att bli kontaktad via telefon måste ansökan göras dagen före aktuell auktion, innan klockan 20.00. Ny kund registrera dig, och skicka sedan ifyllt telefonbudsformulär till telefonbud@bukowskis.com . Uppge katalognummer, fullständigt namn, kundnummer och de telefonnummer du är tillgänglig på under auktionen.
Befintlig kund: Skicka ifyllt telefonbudsformulär till telefonbud@bukowskis.com . Uppge katalognummer, fullständigt namn, adress och de telefonnummer du är tillgänglig på under auktionen.
Registrera dig för en budspade på Arsenalsgatan 2 från kl 10.00 auktionsdagen.
Om du inte kan närvara personligen så kan vi bjuda för din räkning. Kundservice, som handhar inropsuppdragen, behandlar dessa konfidentiellt och strävar efter att ropa in föremålet till lägsta möjliga pris. Blankett för inropsuppdrag skickas till info@bukowskis.com.
Vi hjälper dig gärna inför auktionen, kontakta bara kundservice på 08-614 08 00.
Intervall | Budhöjning |
---|---|
0 – 3.000 | 200 SEK |
3.000 – 10.000 | 500 SEK |
10.000 – 20.000 | 1.000 SEK |
20.000 – 50.000 | 2.000 SEK |
50.000 – 200.000 | 5.000 SEK |
200.000 – 400.000 | 10.000 SEK |
400.000 – 1.000.000 | 20.000 SEK |
1.000.000 – 5.000.000 | 50.000 SEK |
5.000.000 – 10.000.000 | 100.000 SEK |
10.000.000 + | 250.000 SEK |
Betalning skall ske inom 8 arbetsdagar efter avslutad auktion. Föremål köpta av privatpersoner boende med adress i Sverige, Finland, Tyskland eller Österrike med ett totalbelopp upp till 300.000 SEK betalas via Klarnas betalningstjänst. Betalningsalternativen kommer upp vid betalning så som kortbetalning eller faktura. Betalning görs via bukowskis.com under ”Mina sidor”. Betalningar för företagskunder samt Privatpersoner med ett totalbelopp över 300.000 SEK faktureras av Bukowski Auktioner AB. Du finner fakturan under ”Mina Sidor”. Betalning kan också ske under pågående auktion i lokalerna vid Berzelii Park 1. Vänligen notera att vi ej tar emot kontanter.
Under auktionsdagen 14 oktober samt den 15 oktober har du möjlighet att hämta ut betalda föremål i Bukowskis lokaler på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.
Fr o m 17 oktober sker utlämning på Västberga Allé 3.
Fr.o.m. 27 oktober debiteras en förvaringsavgift på 50 SEK per föremål och dag.
Innan utlämning av föremål kan ske ska full betalning ha kommit Bukowskis tillhanda.
Vi erbjuder också hemtransport. Kontakta oss på specialdelivery@bukowskis.com så hjälper vi till med en lösning.
På grund av en teknisk orsak gick det inte att logga in. Vänligen undersök din Internetuppkoppling.
Prova gärna igen och kontakta vår Kundservice om problemet kvarstår.