Kan inte nå servern
654
1513409

Anders Zorn

(Sverige, 1860-1920)
Utropspris
5 000 000 - 7 000 000 SEK
447 000 - 626 000 EUR
454 000 - 635 000 USD
Klubbat pris
Återrop
Köpinformation
För konditionsrapport kontakta specialist
Rasmus Sjöbeck
Stockholm
Rasmus Sjöbeck
Assisterande specialist klassisk konst
+46 (0)727 33 24 02
Anders Zorn
(Sverige, 1860-1920)

"Flottar Maja"

Signerad Zorn och daterad 1917. Duk 120 x 90 cm.

Införselmoms

Införselmoms (12%) tillkommer på klubbat pris. För ytterligare information vänligen kontakta kundservice, alternativt +46 8-614 08 00.

Proveniens

Konsul Erik Brodins samling, Stockholm.
Bukowski Auktioner AB, auktion 410, Vårauktionen, 25 - 28 april, 1979, kat. nr 234.
Nordén Auktioner, Stockholm, auktion nr 31, "Internationella Höstauktionen", 25 november, 1999, kat. nr 162.

Utställningar

Röda Stjärnan, Stockholm, 1918.

Litteratur

Gerda Boëthius, "ZORN -Tecknaren, Målaren, Etsaren, Skulptören", 1949, upptagen i förteckningen under år 1917, s. 554.
Ernst Malmberg, 'Brodinska hemmet. Villagatan 6, Stockholm', artikel i (red) Albin Roosval, "Svenska hem i ord och bilder", 1935, omnämnd s. 229 samt avbildad i interiörfoto s. 228.
Gerda Boëthius, "Zorn och konstnären", Stockholm, 1977, avbildad helsida fig. 60.

Övrig information

I ”Flottar Maja” fokuserar Anders Zorn på den nakna modellen samtidigt som han demonstrerar sitt mästerliga handlag i skildringen av det naturliga ljusets reflektioner mot de olika ytorna i bilden. Solens strålar fångas upp av den mjuka nakna huden, den hårda stenen och de råbarkade timmerstockarna som rör sig i vattnet. De utsökt målade vattenvirvlarna suger in betraktarens blick i bilden. Som en motvikt till vågornas och timrets dansande rörelse står ”Flottar Maja” stadigt på klippblocket med Moradräktens röda band lysande i håret. Med armarna i sidorna betraktar hon timrets fartfyllda färd längs Dalälven.

Platsen är noga vald. Redan i början av 1900-talet hade Zorn börjat längta efter en egen fiskarstuga och valet föll på platsen mittemot det ståtliga Gopsberget i Dalarna. Här uppfördes Gopsmorsstugan bland skyhöga furor och granar, en härlig källbäck, och så på andra sidan den rinnande Dalälven.

Zorn återkom ofta till Gopsmorsstugan och stundtals tog han även mot besök i stugan: akademiledamoten Karlfeldt övernattade vid ett tillfälle och Bruno Liljefors reste dit för att få sitt porträtt målat i den vintervita granskogen. I Gopsmor var livsföringen primitiv och den enkla kosten bestod i huvudsak av sill, potatis och välling. Även om vissa av Zorns gäster i Gopsmor upplevde omständigheterna som lite väl spartanska går det ej att ta miste på hur vistelserna inverkade gynnsamt på Zorns kreativitet och inspiration. Zorn arbetade alltid flitigt i Gopsmor, det var som om en extra iver och arbetsglädje kom över honom så snart han lyckats ta sig ut till den ensligt belägna ateljén. Vintertid arbetade han oftast i januari och sommartid strax före midsommar. Framförallt rörde det sig om modeller avbildade i stugans eldsken eller i färd med någon aktivitet utomhus.

Zorns levnadstecknare Gerda Boëthius skriver följande i "ZORN. Tecknaren, Målaren, Etsaren, Skulptören", 1949:
"Då det gällde nakna i skog och överhuvudtaget grönska och inlandsnatur, dominerade Gopsmor. Den stora friluftsateljén gav oanade möjligheter. Målare som besöka Gopsmor förundra sig ofta över det geniala valet av plats. Det är inte bara att naturen bjuder på så rik omväxling inom ett relativt begränsat område, hela dess sammansättning är sådan att man får en oändlig variation av belysningar, dagrar och färger. Älvens vattenyta kan ha alla färger från guldbrunt till klarblått och reflexerna från vattenytan påverka färger och ljus i skog och på ängar. Motiv fanns i sanning överallt och även stoff till nya ljus- och färgidéer".

"Flottar Maja" utfördes på denna inspirerande plats år 1917. Det är ett utsökt exempel på Anders Zorns förnämligaste måleri där modeller i det fria kombineras med raffinerad målerisk skildring av det omgivande landskapet. Kompositionen uppbär likheter med andra kända verk av Zorn från den här tiden, till exempel "Gopsberget" (olja på duk, 120 x 90 cm, 1915) samt "Timret går" (olja på duk, 120 x 98 cm, 1916) där Zorn också avbildar modellerna i förgrunden till likaledes avancerade skildringar av strömmande vatten i rörelse.

Bildtexter:
Zorn som friluftsmålare, ca 1908. Fotograf okänd, Zornmuseet ZFO0567.
Interiörbild, nedre våningen, Brodinska hemmet, Villagatan 6, Stockholm, Svenska hem i ord och bilder, 1935.

Konstnär

Anders Zorn föddes i Mora 1860. Redan vid unga år förstod man att han hade konstnärliga anlag, 1875 reste han därav till Stockholm och började som elev vid dåvarande Slöjdskolan (nu Tekniska högskolan) i Stockholm och inom kort började han på Konstakademin. Från början tänkte han bli skulptör, men inom kort tog akvarellmåleriet över, det medium som skulle bli hans ända fram till 1887. På elevutställningen 1880 fick Zorn sitt genombrott med akvarellen "I sorg". Följande år vinner Zorn också internationellt rykte som porträttmålare. Hans akvarellmåleri når snart sin absoluta höjdpunkt, hans mest kända verk från perioden är Vårt dagliga bröd från 1886. Kort därefter övergår Zorn till oljemåleri, vilket sker med omedelbar framgång. Huvudsakligen vilade hans rykte på hans porträttkonst och han kom att avporträttera många storheter, till och med presidenter, exempelvis avporträtterades Theodore Roosevelt i en etsning. Just hans etsningar kom i hög grad att bidra till hans framgång. I slutet av 1880-talet började Zorn att arbeta i den genre som alltmer skulle komma att bli hans kännetecken, nakenhet i det fria. Vattnets rörelser och ljusets reflexer på vattenytan hade länge intresserat honom och nu komplicerades motivet genom att placera en modell vid eller i vattnet, i syfte att skildra en syntes mellan natur och människa. 1896 flyttade makarna Zorn hem till Sverige och Zorngården i Mora, som medförde ett ökat intresse för hembygden, vilket kom att speglas i hans kommande måleri. Av konstnärens scener från Moratrakten, dess allmoge och urgamla traditioner var "Midsommardansen", idag vid Nationalmuseum, den målning som Zorn själv värderade högst.

Läs mer