Kan inte nå servern
63
69299

Primus Mortimer Pettersson

(Sverige, 1895-1975)
Utropspris
5 000 - 6 000 SEK
447 - 536 EUR
454 - 544 USD
Klubbat pris
4 000 SEK
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

Primus Mortimer Pettersson
(Sverige, 1895-1975)

Fantasilandskap med lila pagod

Signerad PMP. Krita 30 x 40 cm.

Övrig information

PRIMUS MORTIMER PETTERSSON

Jämtlandssonen Primus föddes i Östersund år 1895 och går redan som 14-åring till sjöss. Han jobbar som eldare vilket var ett fruktansvärt hårt och smutsigt jobb. Resorna blir vidsträckta och går såväl till Europa, Afrika, Sydamerika, Sydafrika, Kina, Japan och USA. Redan i unga år behöver Primus vård för depression och 1925 blir han intagen på mentalsjukhus i USA. Där fascineras man av att han är tatuerad från topp till tå! Det har spekulerats i att någon speciell traumatisk händelse skulle ha utlöst Primus depressioner och tvångstankar, men något svar har aldrig kommit fram. Själv berättade han aldrig någonting om det. Efter vårdtiden skickas Primus hem till Sverige och flyttar tillbaka till föräldrahemmet på Frösön. Fadern som efter moderns död är ensamstående får dra ett tungt lass och försöker få Primus inlagd på institution, men Primus vägrar. Till slut blir dock situationen ohållbar för omgivningen och 1929 läggs han in på Östersunds hospital (Frösö sjukhus). Diagnosen är schitzofreni, Primus lider av tvångstankar och obehagliga röster. Detta leder till att han blir omyndigförklarad. Schitzofreni var vid denna tid något av en "standarddiagnos".

1933 får sjukhuset en ny överläkare, John Agerberg. Agerberg ser att Primus har konstnärliga talanger och ordar en egen målarhörna åt honom i tapetserarverkstan. I journalen skriver man; "Målar särskilt då han är på dåligt humör".

1936 ställs Primus konst ut för första gången på Hantverksutställningen i Östersund. Överläkare Agerberg som är medlem i Östersunds konstklubb bidrar till att klubben ordnar en separatutställning. Primus börjar att försälja sina verk i kaffestugan på Frösö sjukhus. Priset är 25 öre styck och pengarna går till snus och nytt målarmaterial.

1959 blir ett hårt år för Primus och hans konst, sjukhuset får en ny överläkare som har en helt annan inställning till hans konstnärsskap. Läkaren bestämmer att all konst av Primus ska bort. Mängder av hans konst slängs och bränns i pannrummet. Tack och lov lydde inte alla så även idag finns det en stor mängd av Primus konst på sjukhuset.

Ryktet om Primus och hans konst spreds och utställningarna avlöser varandra och sätts upp från Östersund till Basel.
Det stora genombrottet kommer 1966 då Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm ordnar en separatutställning över Primus. Alla konstverk säljs!

Vid sidan om "Lim-Johan" och Axel Pettersson, "Döderhultarn" får Primus Mortimer Pettersson anses som en av Sveriges främsta riktigt naiva konstnärer.

Formgivare

Jämtlandssonen Primus föddes i Östersund. Han började sin yrkessbana som sjöman vid 14 års ålder. Det hårda arbetet tog honom till Europa, Afrika, Sydamerika, Sydafrika, Kina, Japan och USA. Redan i unga år fick Primus vård för depression och 1925 blev han intagen på mentalsjukhus i USA. Där fascinerades man av att han var tatuerad från topp till tå. Primus genomlevde ett långt psykiskt lidande. Han led av besvärande tvångstankar och plågades av obehagliga röster och schizofreni. Hans tudelade verklighetsuppfattning var samtidigt en stor inspirationskälla och han kom att entusiasmeras av sina delirier. Man kan säga att det i Primus motivvärld finns en relation mellan förnuft och känsla. Hans återgivelser av hus representerar ett ställe att vara, medan de stilla landskapen står för ett sätt att tänka. Primus målade uppskattningsvis runt 15 000 målningar och hävdar den sjukes överlägsenhet. Autodidakt och icke-institutionaliserad som konstnär behövde han aldrig underordna sig någon annans ledning. Tillsammans med Johan Erik Olsson, "Lim-Johan" och Axel Pettersson, "Döderhultarn" tillhör Primus Mortimer Pettersson en av Sveriges främsta naivister.

Läs mer